Amortizerji oziroma blažilniki vašega vozila

Blažilci oziroma amortizerji so za vsako vozilo zelo pomembni, saj je od njih odvisna predvsem mehkoba vožnje. Njihova naloga je, da oblažijo udarce med vožnjo, če se peljete po kakšni cesti z veliko luknjami ali pa po gozdnih in kamnitih cestah. Od njih odvisno pa je tudi samo obnašanje vozila med vožnjo, kar lahko zazna pri volanu tudi sam voznik. Amortizerji (silux.si) so izredno vzdržljivi in lahko prenesejo kar precej neurejenih cest, ampak čez čas pa tudi njihova zmogljivost prične pešati in takrat je čas, da jih zamenjate za nove. Velikokrat vozniki sploh ne občutijo neke velike razlike, da so njihovi amortizerji že precej stari, ko pa jih zamenjajo za nove, pa skoraj ne morejo verjeti, kakšna velika razlika je lahko. Avto se odziva popolnoma drugače in tudi sama vožnja je dosti bolj prijetna.

Z amortizerji na udobni vožnji

Na žalost vsi vemo kakšne so naše ceste in se verjetno tudi vsi strinjamo, da bi jih bilo potrebno urediti, seveda pa bomo na to čakali še nekaj let. Med tem časom pa si lahko pomagamo le z dobrimi amortizerji, ki nam bodo pomagali, da bo sama vožnja kljub slabim cestam še vedno prijetna in udobna. Verjetno pa kar veliko voznikov ne ve niti tega, da se amortizerji med vožnjo segrevajo zaradi obremenitve v podvozju. To lahko velikokrat opazite na kakšnih dirkah z avtomobili, kjer jim amortizerje posebej ohlajajo, da ne pride do pregrevanja, zaradi same obremenitve.

Tudi mraz lahko vpliva, da amortizerji ne delujejo pravilno

Vozniki se premalokrat zavedajo, da lahko tudi nizke zimske temperature močno vplivajo na samo delovanje in obnašanje amortizerjev. V notranjosti starega amortizerja se lahko čez čas, zaradi vlage nabere voda, ki pa pri nizkih temperaturah pozimi tudi zmrzne, kar pa seveda tudi onemogoči samo delovanje amortizerje. Sama vožnja z zmrznjenimi amortizerji pa izgleda ravno tako, kot če jih sploh nebi imeli.

amortizerji

Amortizerji in tesnilni obroč

Mogoče ste kdaj med samo menjavo gum, ko je bil vaš avto v zraku opazili, da se na območju kjer je amortizer, nahaja tudi tesnilni obroč. Njegova vloga je, da umazanija in vlaga med samem nihanju blažilnika ne zaideta v notranjost.

Ta vnos je bil objavljen v Podvozje. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja