Motorno olje in skrb za delovanje motorja

Vsaj enkrat na mesec preverite nivo olja v motorju, to pa storite tako:

 • Motor naj pred preverjanje deluje vsak 15 minut, da se olje segreje
 • Vozilo parkiramo na ravni površini in ugasnemo motor
 • Počakamo 15 minut, da se olje usede na dno posode
 • Izvlečemo merilo za olje in ga obrišemo, ter ponovno vstavimo nazaj
 • Prepričamo se, če je celotno merilo vstavljeno
 • Izvlečemo merilo in preverimo nivo olja
 • Nivo mora biti med obema oznakama, min in max
 • Če je olja premalo, ga dolijemo, uporabimo pa enakega kot je v motorju
 • Ne dolijte olja več kot do oznake za max nivo

V primeru, da ste dolili preveč olja, ga lahko spodaj na posodi za olje nekaj tudi odlijete. Če je v motorju preveč olja, lahko ta pride previsoko, tam pa se zaradi zraka v olju začnejo nabirati mehurčki zraka, to pa povzroča motnje pri črpanju olja skozi oljno črpalko. Rezultat tega je lahko pregrevanje motorja in prisotnost olja v nepotrebnih delih le tega.  Pravtako kot velja za olje, velja tudi za vse ostale avtomobilske tekočine, saj nikjer ni dobro, če je tekočine premalo ali preveč.

Poglejte proizvajalčeva navodila o redni menjavi olja, na koliko časa in kaj zamenjati. Večinoma se pri bencinskih motorjih opravlja redni servis na vsakih 10.000 – 15.000 prevoženih km oz. enkrat na leto. Ponavadi se na rednem servisu menja vsaj motorno olje, filter olja in filter zraka, redno opravljeni servisi pa bodo vozilu podaljšali življenjsko dobo. Na redno opravljanje servisa bodite še posebno pozorni, če se veliko vozite po mestu, kjer je zaradi gneče »ustavi-in-pelji« način vožnje.

Motorju so v pomoč pri delovanju tudi razni filtri, v vozilu pa so ponavadi vsaj oljni, bencinski in zračni, vsi ti filtri pa morajo biti menjani v časovnih intervalih, ki jih priporoča proizvajalec, ali sledeče:

 • Oljni filter menjamo pri vsaki menjavi olja, saj se v filtru nabirajo smeti, ki bi se, če filtra ne bi zamenjali, pomešali z novim oljem…torej z menjavo olja nismo naredili nič posebnega
 • Zračni filter pregledamo vsaj na nekaj mesecev, ter ga po potrebi očistimo, zamenjamo pa ga enkrat na leto oz. ob vsakem rednem servisu
 • Bencinski filter naj bi se menjal vsaj na vsakih 50.000 prevoženih kilometrov, ali kakor navaja proizvajalec, v kolikor je filter zamašen, se zmanjša zmogljivost motorja

Poleg vsega naštetega je potrebna tudi menjava olja v menjalniku, katera se priporočljivo izvede na vsakih 40.000 prevoženih kilometrov, ali po navodilih proizvajalca.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

1 Response to Motorno olje in skrb za delovanje motorja

 1. Mene zanima naslednje. Danes serviserji zahtevajo koledarski letni servis,ki vljučuje tudi memjavo olja in filtrov. Ker sem že v letih v enem letu ne prevozim 5.000 km,zato se mi zdi,da olja ni treba menjavati vsako leto,če ne prevoziš km,ki jih olje dovoljuje 15 ali 20 tisoč km.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja