Pranje vozila

Obožujete pranje avtomobila? Mislim da ne, vseeno bi vam predstavil nekaj koristnih nasvetov, konec koncev si avtopralnice marsikdo ne more več privoščiti ozr. raje gre na pico in pivo. Vseeno lepo izgleda, če imate očiščeno vozilo, nekako izraža tudi vaš odnos do vozila. Še tako dober avto ni lep, če je umazan, s tem mislim da se strinjamo vsi. Žal imate zelo malo možnosti, da bi vam avto oprala taka lepotica, lahko pa naprosite ženo ali punco, mogoče z malo domiselnosti tudi ideja za darilo. V primeru, da boste očistili tudi notranjost avtomobila, le to strorite prej – razlogi so našteti.

Najprej nekaj besed o splošnem mnenju populacije. V ljudeh nekako ždi prepričanje, da avtomatske avtopralnice poškodujejo lak, do neke mere mogoče res, vendar novejše avtopralnice imajo že zelo mehke, napredne krtače, katere ne puščajo več sledu za sabo, res pa je da nikoli ne veš. V takih primerih se prej posvetujte z osebo, ki vam bo prala avto. Večna dilema je avtomatska pralnica ali ročna pralnica.

Sedaj pa se posvetimo ročnem pranju vozila, avtomatske pralnice si, mislim da za lastno uporabo ne bo nihče privoščil. Če že imate visokotlačni čistilec – super, če ga še nimate – bo super, ko ga boste imeli. Visokotlačni čistilec je namreč obličen da splakneteavto in tako odstranite debelejšo umazanijo (blato, pesek), ki pri drgnenju z gobo lahko povzroči praske na laku, očistite podvozjekoloteke, po pranju sperete šampon, prav pa pride tudi pri čiščenju dvorišča, parkirišča. Če imate namen kupiti visokotlačni čistilec (vap) vsekakor priporočam znamko Kärcher, katerega kar solidnega dobite za ceno nekje 120€, so pa seveda tudi cenejše variante. Pri pranju z visokotlačnim čistilcem moramo paziti, da ga ne držimo preblizu avtomobila. Čistilec za 100€ naj sicer ne bi naredil škode, čistilec za 2.500€ pa vsekakor, preventivno katerikoli čistilec držimo nekje na razdalji 15 cm od avtomobila.

Avto  spiramo od ene strani do druge, lepo po vrsti od strehe do tal, tako namreč porabimo najmanj vode in časa. Njegova uporaba pa je najbolj pomembna pozimi, saj lahko dokaj dobro speremo sol in tako preprečimo rjavenje. Ko avto speremo v vedro nalijemo vodo in dodamo nekaj šampona, vzamemo gobo in z njo zdrgnemo celotno površino vozila, potem avto ponovno speremo, na vsake toliko časa priporočam tudi, da med vrati vsaj obrišemo s krpo in tako očistimo nekaj umazanije, lahko pa med vrati operemo tudi z gobo, namakano v šamponu. Poleti moramo paziti, da šampon sproti spiramo, saj se le-te zaradi vročine prav hitro prisuši na vozilo, nikakor ni dobro prati v najhujši vročini, priporočam senco. Ko speremo ves šampon avto še obrišemo s suho krpo ali pa ga damo sušiti vsaj v senco. Če se bo sušil na soncu se bodo na avtu videli obrisi posušenih kapljic.

Avto se je posušil, spredaj pa so ostali ostanki insektov? Če je pokrov motorjaodbijač, zelo vroč ga najprej nujno ohladite, to najlažje storite z mrzlo vodo. Se spomnite spreja za čiščenje steklenih in polirnih površin, katerega uporabo sem podrobneje opisal pri poglavju osnovno notranje čiščenje vozil? No sedaj uporabimo le-tega, vendar pozor, to pride v poštev samo za metalne barve. Sprej nanesemo po površini, pustimo nekje 10-15 sekund, potem pa s krpo ali papirnato brisačko ostanke čistila odstranimo s površine. Seveda lahko sprej uporabite tudi za čiščenje žarometov. Če se ostankov insektov še vedno niste znebili, problematične so predvsem temnejše barve (črna), vam ne preostane več kaj drugega kot poliranje vozila. Obstajajo tudi nekatera čistila za odstranjevanje insektov, ki pa večinoma niso zanesljivi. Če pa se že odločite zanj, ga nanesite na kritična mesta že pred samim pranjem, vendar pozor, nikoli na suho površino. Odbijač, žaromet, pokrov motorja najprej sperite z vodo, saj so ta čistila lahko precej močna in bi brez vode lahko poškodovala površino vozila. Še najbolj bi priporočal Arexons DP1. To je tekočina, ki jo namesto vitrexa nalijemo v posodo pralnega sistema, tako imate vedno čisto vetrobransko steklo, insekti pa so, kar je najbolj pomembno ves čas odstranjeni. S tem še vseeno nismo očistili prednjega dela avtomobila, vendar če nekaj te tekočine dodamo šamponu, nam le-ta lahko precej pomaga. Sicer pa, če boste vozilo redno prali, tudi problemov z ostanki insektov ne bo.

Tako, avto je opran, insekti so odstranjeni. Imajo pnevmatike preveč zbledelo črno barvo, so platišča tudi po pranju še vedno umazana? Več o tem v rubrikah nega pnevmatik in pranje platišč. Bela barva še vseeno ni bela ampak umazano bela, imate na vozilu črne okrasne letvice, pa so le te povsem zbledele, se kromirani dodatki ne svetijo več, ste po pranju opazili, da ima vaše vozilo poškodovan lak ali pa nekaj prask? Preberite si članek podrobnejše zunanje čiščenje vozila in članek poliranje vozila. Na vozilu so ostali lepljivi ostanki kot je smola, bi radi odstranili nalepke, preberite članek odstranjevanje smole in ostankov lepila.

Res da je ponoči vsaka krava črna, lepo pa je, če ste podnevi veseli ko vidite, da nimate krave, ampak je vaš jekleni konjiček lepo očiščen.

 

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja