Ročna ali avtomatska avtopralnica

Mislim, da se vsi vsaj kdaj vprašamo: Ročna ali avtomatska avtopralnica? Odločitev bo vedno le vaša, naj pa vam za lažjo odločitev naštejem nekaj argumentov za in proti eni in drugi vrsti avtopralnice. Cena ‘versus’ kvaliteta. Nekateri raje perete avto doma in s tem prihranite nekaj denarja, tisti, ki pa nimate časa ozr. volje, pa si le preberite tale članek.

Pa si najprej poglejmo avtomatsko avtopralnico. Vedno in povsod se pojavlja ‘mit’ o puščanju sledi (prask) po avtomobilu pri avtomatskem pranju ‘na krtače’, vendar je to bolj ali manj napihovanje, seveda pa mora biti pralnico redno vzdrževana (redna menjava krtač). Res da avtomatska pralnica pušča mikro sledi, so pa nekako podobne tem, ki jih povzročimo z gobo, saj so sledi zaobljene. Avtomatske pralnice so v zadnjih letih precej napredovale glede mehkobe in robov posameznih ščetin na krtačah, za vozila črne barve, vozila s ‘spojlerji’ in vozila z nameščenimi strešnimi prtjažniki pa vsekakor svetujem ročno pranje, saj je kvaliteta pranja pri ročnem pranju bistveno višja. Če je možno med pranjem opazujte delavca, ki vam pere avto (predpranje). Samo predpranje je zelo pomembno, saj ostanki umazanije na avtu lahko pod krtačami ali pod gobo povzročijo resnejše poškodbe.Krtače zelo težko dosežejo nekatere težje dostopne dele, posledično vozilo ni oprano dobro. Če že vozite svoje vozilo v avtomatske avtopralnice, vam svetujem vsaj na pet pranj oprati avto tudi ročno. Veliko jih ima na voljo tudi razne dodatke, kot so: vroče voskanje, aktivna pena,…. Še posebno vam priporočam vroče voskanje, saj vosek izjemno dobro odteče iz površin in se po steklih ne poznajo sledi voska, poleg tega pa se avto precej bolj ‘sveti’ kot pri običajnem voskanju. Aktivna pena pomaga pri odstranjevanju prisušene umazanije, vendar ni ravno tako učinkovita kot se včasih govori. Vsekakor je bolje prati avto v avtomatski pralnici, kot pa da ga sploh ne perete. Cene v avtomatskih pralnicah so nekje od 6 do 7€ (na bolj urbanih lokacijah še kakšen evro več). Pa še to, ogromno ljudi se pritožuje nad pranjem na Petrolovih bencinskih servisih.

Sedaj pa se posvetimo ročnim avtopralnicam. Cene le-teh so ponavadi za nekje 2 evra višje, se pa tudi na težje dostopnih delih vozilo bolje opere. Spremljajte pralca, kako pere vozila pred vami (če je le možno)! Če je predpranje zelo hitro in površno,vam svetujem, da odidete drugam, ali pa delavca opozorite na bolj temeljito predpranje, namreč veliko avtopralnic ima zaposlene študente brez ali z zelo malo izkušenjami s pranjem. Površno predpranje lahko povzroči hujše sledi na laku kot običajno pranje v avtomatski avtopralnici. Prav tako opazujte kako pogosto je spiranje/splakovanje gobe, kajti če je goba umazana, je lahko vmes tudi droben pesek, ki vam bo pravtako poškodoval površino vozila.

Če vas skrbijo praske glede avtomatske pralnice, naredimo izračun. Če perete avto pozimi enkrat na mesec, poleti pa nekje enkrat na teden, za ceno pranja postavimo ceno 7 evrov. Torej 5x v petih mesecih, v letni sezoni pa 30x v 7ih mesecih, kar znese 245 evrov. Za ročno pranje pa bi dali 70 evrov več. V dveh letih to znese 140€, torej na vsake 2 leti prihranite za neko osnovno poliranje. Nekateri boste raje izbrali avtomatsko pranje in vsake 2 leti poliranje, nekateri pa boste raje dali nekaj več za ročno avtopralnico, ni pa nujno, da poliranja ne boste potrebovali. Mislim pa da nas je največ teh z nekoliko tanjšo denarnico in vozilo najraje peremo doma, ter tako vedno vemo kaj se dogaja z našim vozilom med pranjem, predvsem pa ga previdno peremo, saj cenimo svoje vozilo. Več o pranju vozila doma, kjer boste lahko prebrali nekatere napotke za čimbolj učinkovito pranje.

Nikakor ne pozabite, ni toliko važno kje vozilo perete, pomembno je znanje osebe, ki avto pere in pa kvaliteta opreme s katero pere. Če ste z delom v neki avtopralnici zadovoljni, svetujem, da to pralnico obiskujete tudi naprej, saj precej avtopralnic dela na kvantiteti in ne kvaliteti. Upam, da sem komu pomagal pri odločitvni.

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost z značkami , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja