Gume

Poznamo različne gume, ki se razlikujejo po vrsti vozila, kateremu so namenjene. Najbolj pogosto, ko nekdo omeni gume, pomislimo na avtomobilske pnevmatike. Prav te so namreč najbolj pogoste in se jih tudi največ proda, a obstajajo tudi številne druge gume oz. pnevmatike, ki so namenjene drugim prevoznim sredstvom.

Gume prav tako uporabljamo na motorjih, kolesih, tovornih vozilih, delovnih strojih, traktorjih. Pri avtomobilih in tovornih vozilih ločimo gume na letne gume in zimske gume. Obstajajo tudi tako imenovane celoletne gume, ki so dovolj dobre za zimske razmere in zadostijo zahtevam nadzornih organov in se dovolj dobro obnesejo tudi v vročih poletnih razmerah.

Pri motorjih, delovnih strojih in traktorjih ne ločimo pnevmatik na letne in zimske. Motoristi se običajno vozijo le v tistem času, ko so tako ali tako predpisane letne gume, tisti, ki se izjemoma vozijo tudi pozimi, odrinejo od doma šele takrat, ko so ceste suhe in varne ter ni predvidenih večjih snežnih neviht.

Nestabilnost motorja na zasneženem cestišču je prevelika in tudi pravilna izbira gum ne bi nič kaj dosti pomagala pri tem.

Za delovne stroje in traktorje velja, da dosežejo precej nizke hitrosti, poleg tega pa so prilagojeni za delo na terenu in ne za vožnjo po asfaltnih površinah. Pnevmatike na njih imajo tako običajno precej več profila kot katere koli zimske gume na avtomobilih.

Pri avtomobilih in motorjih vas bo policist prav gotovo povprašal tudi o stanju pnevmatik in vam zaradi preveč obrabljenih hitro napisal kakšno prometno kazen. Pri delovnih strojih in traktorjih pa bo verjetno bistveno bolj pozoren na druge stvari.

Ta vnos je bil objavljen v Pnevmatike. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja