Kosilnice na nitko za košnjo trave okoli zahtevnejših predelov

Če imate v okolici svojega doma ali kje drugje večji vrt oziroma travnato površino, jo je treba primerno oskrbovati. Pri roki morate vedno imeti dovolj kakovostno vrtno kosilnico, ki mora biti tudi primerne vrste. Med najpogosteje uporabljenimi kosilnicami so zagotovo električne ali bencinske.

Četudi je vaša električna ali katera koli druga vrsta kosilnice izjemno kakovostna, pa se neredko zgodi, da okoli težjih predelov vedno ostajajo nepokošeni deli. V takšni situaciji nam lahko izjemno koristijo kosilnice na nitko.

Uporaba kosilnic na nitko

Kosilnice na nitko so torej zlasti dobrodošle za košnjo okoli grmovja, stopnic, robov, žive meje, cvetja, dreves. Včasih je to večina ljudi počela kar na roko, dandanes pa so vam na trgu na voljo cenovno dostopne kosilnice, ki vam omogočajo tudi takšno košnjo.

Sicer pa se kosilnice na nitko oziroma nitkarice oziroma trimerji uporabljajo tudi v blokovskih atrijih, na bregovih in ne nazadnje med vinogradi. Na trgu lahko izbirate med več različnimi vrstami kosilnic na nitko. Izbira je zlasti odvisna od površine, kjer bomo z napravo kosili. Če nitkarico potrebujete za nekoliko manjše površine, to ne pomeni, da si morate kupiti najmočnejšo in najdražjo. Zavedati se morate, da so močnejše nitkarice tudi veliko težje.

Izbira bencinske nitkarice

Za nekoliko močnejše bencinske kosilnice na nitko je torej značilno, da so kar precej težke. Med delom s takšno napravo vas zato lahko kaj hitro pričnejo boleti roke pa tudi hrbet. Po drugi strani ne smete posegati niti po preveč šibki, saj bi bila košnja s takšno napravo povsem neučinkovita.

Bencinske nitkarice z večjo močjo so dobrodošle zlasti za trdo travo, ki vsebuje veliko podrasti. Še zlasti dobro se takšne naprave obnesejo ob robovih gozda. Za lažjo baterijsko nitkarico se splača odločiti, če imate doma manjše travnate zahtevnejše površine. Tudi sicer so nitkarice veliko primernejše za manjše površine. Zlasti odličen pripomoček so za obrobe, in to ne glede na to, ali so nitkarice motorne ali električne.

Odlična košnja ob cvetju in robnikih

Zavedati se morate, da kosilnice na nitko ne omogočajo ohranjanja ravne linije. Ravno zato z njimi kosimo raje samo ob robnikih in cvetju ter na drugih manj dostopnih predelih. Nekateri kosilnico na nitko uporabljajo tudi za košnjo trate, ker je v osnovi takšna vrsta kosilnice namenjena košnji za višjo travo. Kljub temu takšna travnata površina ne bo videti tako urejena, kot bi lahko bila z uporabo električne ali katere koli druge vrste kosilnice. Vse skupaj je namreč videti pokošeno precej neenakomerno.

Nitkarice z dvotaktnim in štiritaktnim motorjem

Bencinske oziroma motorne kosilnice na nitko se praviloma delijo v dve skupini, in sicer na kosilnice z dvotaktnim in štiritaktnim motorjem. Najpogosteje se kupci zanje odločajo, če na primer kosijo zunaj strnjenega naselja, ker veljajo za kar precej glasne.

Za štiritaktne kosilnice na nitko je značilno, da imajo veliko lažji vžig kot dvotaktne. Tudi mešanice olja in bencina pri štiritaktni ni potrebno pripravljati kot pri dvotaktni. Sicer pa bodite pozorni na to, da je mešanica vedno narejena sproti, ker nikakor ne sme biti stara.

Na povezavi, lahko preverite pestro ponudbo rezervnih delov za motorne kose.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja