Na kaj moramo biti pozorni pred odhodom na dopust

Pred odhodom na daljšo pot je pametno pregledati vsaj ključne dele, ki lahko povzročijo težave na poti. Če je le možno, se pred odhodom na pot z mehanikom dogovorite za pregled vozila, osnovne stvari pa lahko pregledate oz. preverite tudi sami:

  • Tekočine so najbolj pomemben del vozila, ki ga je potrebno preveriti. Preverite nivo in po potrebi dolijte naslednje tekočine: hladilna tekočina, motorno olje, zavorna tekočina, tekočina za pranje stekel, tekočina za servo volan, olje menjalnika in seveda gorivo.
  • Drug pomemben del za preverjanje so filtri. Preverite filter zraka in ga po potrebi očistite ali zamenjate. Ostale filtre se težje preveri, je pa oljni filter potrebno menjati vsako leto, filter goriva pa vsaki dve leti.
  • Ker na vožnjo kar v 90% vpliva vid in le 10% sluh in vonj, je potrebno zagotoviti čimboljše in čimvečje vidno polje. Preverite stanje in delovanje brisalcev,  luči in drugih svetil. V primeru napake le to odpravite, ne pozabite pa tudi na rezervne žarnice.
  • Preverimo tudi zavore, predvsem stanje ročne zavore, saj se lahko zgodi, da bomo morali vozilo parkirati v breg.
  • En izmed pomembnih delov je tudi baterija, katero lahko preprosto in hitro testiramo, po potrebi pa tudi zamenjamo. Če je baterija že v bolj slabem stanju jo zamenjajte, ali pa s sabo na pot vzemite set za vžig preko druge baterije.
  • Seveda moramo biti pozorni tudi na gume, saj so glavni in edini del vozila, ki se dotika cestišča. Preverite tlak v gumah, obrabo profila in poglejte, če so na njih prisotne kakšne poškodbe.

Mehanik bo verjetno želel preveriti še kakšno dodatno stvar, kar je pač odvisno od znamke in modela vozila. Zapomnite pa si, da lahko s preventivnim pregledom preprečitev veliko težav, ki bi nastale v primeru odpovedi ali napake v delovanju vozila, poleg tega pa je lahko v tem primeru na kocko postavljena tudi varnost potnikov.

Oglejte si ponudbo gum na spletu.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja