Poklic elektromehanika je iskan, a se ga ni možno učiti v Sloveniji

Ali veste, da se v Sloveniji za poklic elektromehanika ni možno več učiti? Storitve elektromehanika trenutno največkrat koristijo v podjetjih, kjer uporabljajo večje elektromotorje. Ker pa je takšnih strojev vse manj, podjetja ne zaposlujejo več elektromehanikov, ampak najamejo zasebne strokovnjake, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo.

V gospodinjstvih imamo vse več pripomočkov bele tehnike. Njihova življenjska doba na žalost ni več takšna, kot včasih, ko so stroji delovali po več deset let. Tu ima pomembno vlogo elektromehanika, ki odpravlja okvare in motnje zlasti na gospodinjskih aparatih, električnih strojih, generatorjih, pogonskih motorjih in industrijskih strojih. V primeru, da se vam pokvari na primer pralni stroj, sta edini rešitvi nakup novega ali klic za elektromehanika, da popravi starega. Včasih je pri popravilu potrebno le zamenjati žičko ali varovalko, medtem, ko se tudi zgodi, da se v napravi pokvari tudi elektromotor ali drug pomembnejši in zahtevnejši element, zato je pametno, da se najprej prepričate, preden ukrepate.

elektromehanika skrbi za elektromotorje

Delo elektromehanika je pestro in zanimivo

Področje elektromehanike sestoji iz vrste del, ki so si po naravi precej različne. Za opravljanje poklica elektromehanika se trenutno zahteva izobrazba za elektrotehnika. Znanja, ki se jih učijo dijaki, zajemajo predvsem poznavanje osnov strojništva in elektrotehnike, toda v večji meri bolj na teoretični ravni. Vsi elektromehaniki so ročno spretni, natančni in precizni, predvsem v fazi montaže elektromotorja ali katerega koli stroja.

Vsak elektromehanik se pri svojem delu vseskozi uči, ker se stalno spreminjajo tudi tehnični stroji in aparati. Manj okvar na elektromotorjih je poleti, ker je v ozračju manj vlage. Delo elektromehanika vsekakor ni dolgočasno in enolično, vedno se odpirajo novi izzivi in uganke, ki jih je potrebno odkriti, da se odpravi vzrok za nedelovanje elektromotorja.

V Sloveniji imamo številna podjetja elektromehanike

V Sloveniji imamo številna podjetja, ki se ukvarjajo z elektromehaniko. Ta predstavlja njihovo osnovno dejavnost, poleg tega pa nudijo tudi preventivna in remontna dela, s katerimi želijo preprečiti morebitne okvare. V kolikor potrebujete pomoč, se večina podjetij hitro odzove. Ker imajo v večini tudi večje zaloge materialov vseh vrst, bodo interventna dela izvedli hitro in zanesljivo. Prepričani pa smo, da v najnujnejših primerih delujejo tudi izven delovnega časa.

Večina podjetij deluje s več letno tradicijo, zato ni bojazni o zanesljivosti, poštenosti, hitrosti, točnosti, strokovnosti in natančnosti. Elektromehanika je torej prisotna v papirni, lesni, tekstilni in gumarski industriji, številna podjetja pa sodelujemo tudi z nekaterimi slovenskimi bolnišnicami, nakupovalnimi centri, za razna popravila pa se odpravijo tudi do manjših stanovanjskih objektov ali čistilnih naprav.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja