Zimske gume sredi aprila?

Odkar velja zakon o obvezni zimski opremi vozil, smo se v Sloveniji dobro navadili, da je potrebno najkasneje 15. novembra letne zamenjati za zimske gume, ter da lahko svoj avtomobil ponovno preobujemo nazaj v letno obutev s 15. marcem. Ker so bile zime zadnja leta precej mile, se večina voznikov odloči za zimske gume celo nekoliko kasneje, saj novembra po večini snega še ni, s 15. marcem pa tudi vsi takoj poskrbimo, da zamenjamo pnevmatike za letne, in tako z zimskimi nekoliko »šparamo« oziroma poskrbimo, da nam bodo služile čim dlje časa – nenazadnje niso ravno poceni.

Letos pa nam jo je vreme nekoliko zagodlo. Po tem, ko je večina voznikov sredi marca zamenjala zimske za letne gume, saj so bili prepričani, da snega zagotovo ne bo več, so nam vremenoslovci za prvo polovico aprila postregli z napovedjo, ki marsikoga ni prav nič razveselila. Za veliko noč in tudi v dneh po njej naj bi imeli snežne padavine!

Dan ali dva snega seveda ni problem, če se pripeti med prazniki, ko ni treba v službo, a padalo naj bi tudi še po koncu praznikov, zato je marsikdo pomislil na to, kako bo šel v službo. Naj na svoj avtomobil ponovno namesti zimske gume? Ja, če bo na cestišču sneg, bo to zagotovo potrebno. Novinarji so v dnevno informativnih oddajah o tem povprašali vulkanizerje in ti so povedali, da ni težav – bodo pač ponovno menjali letne gume za zimske. Seveda, njim je prišlo slabo vreme še kako prav, saj se dela in zaslužka ne bi branili, za voznike, ki neradi pogosto sežejo v denarnico zaradi menjave gum, pa to ni bila dobra novica.

Tokrat smo imeli srečo in marsikdo se ni odločil, da bo spet nadel zimske gume. Doletele so nas namreč zgolj manjše snežne plohe in sneg se je takoj stopil, le v nekaterih višje ležečih krajih in na področju Alp se je zadržal nekoliko dlje časa. Še dobro, kajti sicer bi bilo gotovo precej negodovanja.

Ta vnos je bil objavljen v Pnevmatike. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja