Avtokleparstvo zajema popravila avtomobilske karoserije

Avtoklepar se ukvarja z izdelavo in montažo delov avtomobilskih karoserij, ki so zelo pogosto namenjena tudi za specialna vozila, v servisni dejavnosti pa popravlja pokvarjene dele karoserij in jih nadomešča z novimi.

Avtokleparska dela

Avtomobilski kleparji so zaposleni v velikih remontnih in servisnih delavnicah, kjer se ukvarjajo samo z določenimi avtokleparskimi deli. V manjših delavnicah take delitve dela ni, zato delo navadno poteka individualno, kar pomeni, da mora klepar s poškodovane karoserije sam odstraniti različne mehanske in električne naprave, ki so tam pritrjene ter jih pri končni montaži znova vstaviti na ustrezna mesta. Njegovo delo pa je prav tako pripravljanje in izdelovanje posebnih pločevinastih elementov, katerih posamezne dele spaja, sestavlja in popravlja z varjenjem, kovičenjem ter drugimi postopki.

Avtomobilski klepar pri svojem delu uporablja različna orodja, stroje in naprave. Sem sodi delovna miza s paralelnim primežem, osnovno in specialno avtomehanično orodje, stroji in tudi numerični stroji za popravilo karoserij. Uporablja merilne in kontrolne naprave za pregled popravljenih karoserij ter stroje, naprave in pripomočke za preizkušanje opravljenih del. Materiali, ki jih potrebuje, so predvsem profilno železo, jeklo in aluminij, dokumenti, ki jih uporablja pa tehnične risbe, delovni nalogi, garancijski listi in atesti.

Izdelek avtomobilskega kleparja je popravljeno vozilo ter izdelava in montaža delov avtomobilskih karoserij.

Avtokleparstvo Ljubljana

Avtokleparsko – Ličarska delavnica je zadnja dejavnost podjetja Špan d. o. o. ter hkrati edina, ki jim je še manjkala za uresničenje njihove vizije, ki se glasi  »vse na enem mestu«. Spomladi 2016 so v njihovem centru, na Tržaški cesti 547, v Brezovici pri Ljubljani, odprli moderno delavnico, kjer opravljajo kleparsko – ličarske storitve.

V sodobni delavnici opravljajo kleparsko – ličarska popravila za vozila vseh znamk. Kot pooblaščeni serviser znamk Volkswagen, Volkswagen gospodarska vozila, Škoda, Seat in Mercedes Benz,  zagotavljajo popravilo, ki bo v skladu s standardi proizvajalca našega vozila. Odpravili bodo vse poškodbe, ki so na našem vozilu, pri čemer zagotavljajo originalne nadomestne dele z garancijo, pri popravilu pločevine pa ohranitev garancije na prerjavenje, ki bi bila, v primeru posega nepooblaščene osebe, žal neveljavna. Tovrstna garancija velja deset ali več let. Pri popravilih vozil uporabljajo materiale znamke Glasurit, ki so na vodni osnovi ter pripravljene in zmešane v lastni mešalnici barv in lakov. Njihove glavne lastnosti so, da so praktično brez vonja, njihova emisija je za 90% manjša kot pri običajnih osnovnih premazih, predstavljajo pa tudi manjšo obremenitev za okolje.

Podjetje Špan za nas poskrbi od trenutka prijave škodnega dogodka pa do končnega popravila našega vozila. V primeru nesreče nam nudi tudi strokovno pomoč pri urejanju potrebne dokumentacije in postopkov z zavarovalnicami. Njihovi cenilci nam bodo prihranili čas s strokovnim postopkom cenitve škode, ki bo potekal kar v njihovem centru.

avtokleparstvo je bistveno za popravila karoserije

Avtokleparska delavnica, oprema

Dandanes so za avtoličarsko stroko značilne vse višje zahteve po kakovosti popravil, zato je izbira ustreznih delovnih orodij izjemnega pomena. V to kategorijo sodijo kompresorji, brusilno in polirno orodje, brizgalne pištole ter lakirne komore, ki so nepogrešljive za kvalitetno izvajalne del v lakirni delavnici, saj zmanjšujejo širjenje hlapov v okolico ter območje erozijske ogroženosti. V podjetju se lahko pohvalijo z lakirno komoro znanega proizvajalca Blowtherm, ki je ena od predstavnic najsodobnejše avtoličarske tehnologije, z njeno pomočjo pa zagotavljamo, da so vozila tudi po popravilu varna, kot so bila pred nesrečo ali poškodbo. Kombinirana lakirno – sušilna komora Blowterm omogoča izvajanje dveh tehnoloških operacij (lakiranje in sušenje) v istem delovnem prostoru. Med lakiranjem se v napravo dovaja enaka količina svežega zraka, kot se kasneje odvaja. Ventilacija v režimu lakiranja za delavca zagotavlja ustrezne delovne pogoje, v režimu sušenja pa le-ta ni prisoten. Komora ima prisilno kontrolirano ventilacijo, ki se izvaja s tlačnimi stikali. Dovozu in odvozu vozil so namenjena pregrajena čelna tehnološka vrata, kontrolirana z električnimi stikali. Komora ima lastno razsvetljavo.

Podjetje Špan, v sodelovanju s podjetjem Format, uporablja tudi posebno tehniko PDR. Gre za inovativno tehniko popravila udrtin karoserije brez lakiranja. Pogoj za tovrstno popravilo je, da avtomobilski lak ni poškodovan. Ta postopek se zlasti pogosto uporablja pri poškodbah, ki jih je povzročila toča ali udarcih na parkirišču, lahko pa tudi za popravila manjših nepravilnosti v strukturi barve vozila. Tehnik s pomočjo posebno oblikovanega orodja doseže udarnino z notranje strani ter jo s pritiskom oblikuje do izvirne oblike. Na mestih, kjer udrtine ni mogoče doseči od znotraj, se uporablja posebno izvlečno orodje.

Podjetje vsa karoserijska popravila izvaja skladno s strogimi standardi kakovosti, saj poškodovana vozila potrebujejo natančno kombinacijo inovativne tehnologije in strokovne obdelave. Z uporabo najsodobnejše tehnologije in postopkov popravil, originalnimi nadomestnimi deli ter natančnim karoserijskim popravilom, naše vozilo obnovijo na prvotno raven udobja, varnosti in zmogljivosti. Njihovi svetovalci strokovno sprejmejo naše vozilo ter nam pomagajo pri urejanju postopkov z zavarovalnicami, po zaključenih popravilih pa posebej usposobljeni strokovnjaki preverijo kakovost opravljenih del. Pri predaji vozila nam svetovalci storitev natančno pojasnijo skladnost računa z opravljenimi storitvami.

 

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti, Zunanjost z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja