Uhajanje urina je preča težava, ki pa jo lahko omilimo

Nastajanje urina je proces, ki se v ledvicah odvija neprestano. Za njegovo odvajanje se odrasel človek odloči zavestno, pogosto pa se zgodi, da ga nekaj časa zadržuje. Uhajanje urina je nesposobnost kontrole mokrenja, pri čemer voda nekontrolirano uhaja po kapljicah ali v curku, tudi če jo poskusimo zadržati.

Inkontinenca doleti predvsem starejše prebivalstvo, pri ljudeh, starih do 64 let, jo odkrijejo pri 1,5 – 5% moških in  10 – 30% žensk, pri starejših od 64 let pa se sto težavo sooča kar 70% žensk. Velja omeniti, da ne gre za normalen pojav, ki spremlja procese staranja, saj je uhajanje seča vedno bolezensko stanje. Pojavi se lahko v katerikoli starostni skupini. Lahko gre za posledico nosečnosti, okužbe (cistitis), stranskih učinkov zdravil (antiholinergiki, antipsihotiki, nevroleptiki, diuretiki, sedativi, hipnotiki,…), slabše gibljivosti, zmedenosti, pitja kofeinskih pripravkov in alkohola, nastane pa tudi zaradi različnih sprememb v možganih, sečnem mehurju ali sečnici ter bolezni živcev, ki oživčujejo sečni mehur.

S staranjem se pogosto pojavi zmanjšana elastičnost stene mehurja, pretirana raztezljivost njegove mišice, ki vodi k nepopolnem praznjenju, zmanjšanje števila spontanih stiskanj mehurja itd. ,pri ženskah pa so najpomembnejše spremembe, ki nastanejo kot posledica zniževanja količine hormonov v telesu. Največkrat gre za pomanjkanje estrogenov v postmenopavzalnem obdobju. Težave z uhajanjem vode pa imajo lahko tudi mlajše ženske. Pri teh so vzroki v slabljenju mišic medeničnega dna lahko posledica zaporednih porodov ali prekomerne telesne teže.

Za optimalno zdravljenje je potrebno skrbno poznavanje težav bolnika, da jih lahko zdravimo vzročno. Pri okužbah se največkrat predpišejo ustrezna zdravila, pri ženskah v menopavzi pogosto zadostuje nadomestna hormonska terapija, pri hipertrofiji prostate pri moških pa ustrezno zdravljenje. Prav tako se v določenih primerih predpisujejo zdravila, ki sproščajo mehur (urospazmolitiki), ali, če je uhajanje urina psihološke narave, psihoterapija. Včasih so potrebne elektro in magnetne stimulacije ali operativni poseg.

Inkontinenca vsekakor ni zgolj medicinska težava in ne vodi zgolj v problem uporabe predlog ali plenic, na kar večina ljudi ob tem pojmu takoj pomisli. O njej se zelo redko govori, saj povzroča občutek nemoči, manjvrednosti, obupa in negotovosti. Prizadeti se najverjetneje bojijo, da ne bi bili zaznamovani s predsodki tistih, ki o njej niso seznanjeni. Gre za obsežen in večplasten problem, saj prizadeti, zaradi strahu in sramu, pogosto opustijo družabno življenje, stike in aktivnosti ter se prepustijo osami. Za človeka lahko predstavlja tudi zalogaj ekonomskega značaja, saj potrebuje za obvladovanje težav kar nekaj pripomočkov.

Uhajanje urina med nosečnostjo

Med nosečnostjo se z uhajanjem urina sreča veliko žensk, čemur botrujejo hormonske spremembe, povečan pritisk maternice na mehur, povečana telesna teža ter različne fiziološke spremembe.

Po porodu se takšne težave lahko nadaljujejo, saj obstaja možnost oslabitve, raztega mišic, ali celo poškodb vezivnega tkiva presredka, medeničnega dna in živcev, ki oživčujejo mišice, kar lahko pripelje do prekomerno aktivnega mehurja.

Kljub vsemu pa se je tovrstnim težavam pogosto moč izogniti že s pomočjo ustrezne aktivnosti, prehrane in skrbi za telesno težo.

Stresna inkontinenca

Pri tej vrsti inkontinence urin nekontrolirano uhaja med tekom, telovadbo in podobnimi fizičnimi dejavnostmi, pri katerih prihaja do večje obremenitve. Zgodi se lahko tudi kadar dvigujemo težje predmete, kašljamo, kihamo, hodimo po stopnicah ali navzdol po klancu, se smejimo, oziroma kako drugače povečujemo pritisk v trebuhu, med spremembo položaja telesa ali spolnim odnosom. Zaradi vsega naštetega ne govorimo zgolj o zdravstveni, temveč tudi socialni težavi, saj nezmožnost zadrževanja urina povzroča nelagodje in sram v družabnih in intimnih situacijah. Vendar pa obstajajo načini kako se tej težavi izogniti, jo preprečiti ali celo ozdraviti. Na trgu najdemo tudi številne pripomočke, ki prizadetim pomagajo živeti polno, aktivno, zadovoljno in dostojanstveno življenje.

Kako si lahko pomagamo sami

K uspešnemu zdravljenju in obvladovanju inkontinence lahko s pomočjo enostavnih, a zelo učinkovitih ukrepov, veliko pripomoremo tudi sami. Nadzor nad mehurjem in uriniranjem lahko včasih ponovno pridobimo s pomočjo izvajanja vaj za jačanje mišic medeničnega dna, ki jih poznamo tudi pod imenom Keglove vaje.

Dotične mišice lahko prav tako oslabijo zaradi napenjanja, ki ga povzroča zaprtje, zato je k prehrani potrebno dodati vlaknine (polnozrnata živila, sadje in zelenjava).

Strokovnjaki polagajo na srce, da lahko nekontrolirano uhajanje urina preprečimo tako, da nadziramo zdravo telesno težo, krepimo svoje mišice ter se izogibamo škodljivim razvadam, kot so kava, kajenje, alkohol in podobno. Za normalno delovanje sečil pijmo veliko vode (do 2 litra dnevno).

Na vodo je priporočljivo hoditi vsake 3 – 4 ure, tudi če ne čutimo potrebe, med uriniranjem pa večkrat zaporedoma poskusimo zaustaviti curek. S pomočjo našega zdravnika se prepričajmo, da morebitna zdravila, ki jih jemljemo, ne vplivajo na mehur. Ženske lahko med fizičnimi aktivnostmi uporabljajo tampon, saj ta pritiska na sečnico in nekoliko ublaži inkontinenco.

Podjetje Tosama proizvaja medicinske in higienske pripomočke, ki prispevajo k naši brezskrbnosti. Izbiramo lahko med hlačnimi podlogami, plenicami za odrasle ali mobilnimi hlačkami. Tosamini izdelki omogočijo koži, da diha in preprečujejo neprijetne vonjave, kar nam zagotavlja, da našo težavo uspešno skrijemo pred okolico, ne glede na to, ali gre za popolno izgubo nadzora nad uriniranjem ali nam urin uhaja le po kapljicah.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti, Uncategorized z značkami , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja