Jesensko listje

Jesenska barvitost na ceste privabi tudi voznike, ki si radi ogledujejo naravo polno različnih barv. Listje je lepo na pogled, vendar se le to nahaja tudi na cestišču, ki v primeru dežja lahko postane zelo spolzko. Zato je v tem času pred vožnjo potrebno preveriti pnevmatike, zavore in brisalce. Vozniki moramo biti previdni in se moramo zavedati, da listje na cestišču lahko povzroči težave pri zaviranju, lahko pa tudi prekrije oznake na cestišču. V primeru dežja pa se cestišče lahko le v minuti ali dveh spremeni v pravo drsališče.

Dobre pnevmatike tukaj resnično pridejo do izraza, saj izboljšajo udobje, upravljanje avtomobila, stik s cestiščem in varnost, ne glede na tip ceste in pogoje na cesti. Pnevmatike moramo redno pregledovati, tu mislimo predvsem na tlak, morebitne poškodbe in obrabo oz. globino profila. Na vsakih 10.000 prevoženih kilometrov pa moramo peljati pnevmatike na centriranje.

Zavorni sistem je najbolj pomemben sistem pri zagotavljanju varnosti med vožnjo z avtomobilom, zato mu je potrebno nameniti tudi največ pozornosti. Pri vsakem rednem servisu moramo pregledati tudi zavorne dele: zavorne ploščice, zavorne diske, ročno zavoro, zavorno tekočino in vsa vodila oz. napeljavo.

Za učinkovito in kvalitetno brisanje vetrobranskega stekla moramo brisalce zamenjati vsaj enkrat na leto, priporočljiva pa je menjava enkrat na 6 mesecev. Seveda je menjava odvisna od kvalitete samih brisalcev in obrabe, nujno pa jih moramo zamenjati, ko so na njih vidne poškodbe: strgana gumica, puščanje sledi na steklu, nadležen zvok pri brisanju itd. Vsaj enkrat na mesec preverite tudi nivo čistila za pranje stekla, ter ga po potrebi dolijte. Uporabljajte le namensko čistilo v kombinaciji z vodo in ne samo vode ali drugega čistila.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja