Podrobnejše pranje vozila

Avto smo dobro oprali, več o pranju vozila v članku pranje vozila, pa še vedno nismo zadovoljni z našim delom. Bela barva ni tako bela kot bi želeli da je, kromirani deli se ne svetijo, črne plastike so zbledele, ….

Če je bela barva še vedno precej umazana in se na avtu poznajo male pikice (zračna rja), to najverjetneje pomeni, da vozila ne perete pogosto. Rešitev je preprosta, vzamete vsem poznani ARF, ga nanesete na gobico in zdrgnete avto, in sicer lepo po delih, ARF pa spotoma spiramo. Ko z ARF-om očistimo celotno površino, avto še enkrat operemo s šamponom. ARF sem preizkusil samo na beli barvi, za druge barve nevem, lahko poizkusite, vendar ne drgnite preveč, če bi slučajno po pranju z ARF-om na avtu nastale vidne sledi (kaj je zelo malo verjetno, razno če boste res močno pritiskali), se dobi tudi posebno mazilo za sijoč videz.

Kromiranim delom dodate sijaj kar s sprejem za čiščenje steklenih in polirnih površin. Sprej nanesemo na krpo, s krpo obrišemo površino, potem pa vzamemo papirnato brisačko in z nežnim poliranjem odstranimo ostanke čistila. Na isti način lahko očistite tudi žaromete. Če so žarometi po čiščenju še vedno motne barve, pomaga tudi, da žaromete spolirate s polirno pasto, ki pa mora biti čimbolj fina. Po potrebi najprej z lepilnim (papirnatim) trakom zaščitimo površine okrog žarometov, potem pa polirno pasto nanesemo na gobico in z gobico zdrgnemo žaromet, potem pa nujno vzamemo čisto in suho krpo, ter nekaj časa z enakomernimi krožnimi gibi odstranimo ostanke paste. V večinim primerov bodo žarometi precej bolj čisti, res pa je da na vseh avtomobilih ne pomaga veliko (npr. Renault Laguna, modeli okrog letnika 98).

Črnim delom povrnite prvotno barvo in sijaj! Imate na zunanjosti vozila razne črneokrasne letvice, zavese pri kolotekih, črna ogledala,….. katerim pa je precej zbledela barva? Če barva še ni zbledela, čez nekaj časa bo, zato priporočam, da plastiko vsaj 2x na leto namažete kar s sprejem za plastične površine v notranjosti avtomobila. S sprejem pošpricamo na gobico, s katero nanesemo mazilo po površini. Če pa je barva že zbledela obstajata dva načina, glicerin (ki se uporablja tudi za nego pnevmatik) ali pa laneno olje (uporablja se tudi po poliranju vozila). Ni važno kaj uporabite, saj načeloma nekih velikih razlik ni. Snov nanesemo na gobico, preko katere pa nanesemo snov na črne površine. Pazljivo, glicerin in laneno olje sta zelo mastni snovi. Najbolje, da to storimo že pred pranjem vozila, in sicer dobro očistimo samo dele  kjer bomo nanesli glicerin ali laneno olje, snov nanesemo in pustimo vsaj pol ure, da se snov vpije v plastiko in nato s šamponom operemo avto. Lahko pa namažemo plastiko tudi po pranju, vendar bodite natančni, če imate čas, zaščitite predele okrog plastike. Snovi ne samo da povrneta prvotno barvo, ampak tudi ščitita površine pred zunanjimi vplivi.

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja