Kako poskrbeti za zunanjost vozila

Barva je poleg tega, da naredi vozilo lepše tudi pomemben del zaščite kovinskih delov pred korozijo. Barvno pred močnim soncem najbolje obvarujemo, če avto parkiramo v garaži ali v senci, lahko pa ga tudi prekrijemo s pokrivalom za avto, ki ga lahko kupite v bolje založenih avtomobilističnih trgovinah. V kolikor poškodujemo del karoserije vozila, jo čimprej popravimo, da le ta ne bo začela rjaveti, za začasno rešitev lahko na pokodovan del nanesemo samo barvo.

Če se poškoduje steklo žarometov ali drugih svetil, ga čimprej zamenjajmo, saj bo voda v primeru dežja pritekla v ohišje svetila, to pa lahko povzroči veliko škodo. Začasna rešitev je lahko tudi ta, da čez luknjo nalepimo lepilni trak, uporabite pa rdečega ali oranžnega, ki je narejen ravno s tem namenom, kupite pa ga lahko v skoraj vsaki avtomobilski trgovini. Ko menjamo žarnico, pred namestitvijo nove očistimo držalo in vse kontakte.

Ob poškodbi avtostekla, je to potrebno čimprej sanirati, še posebej, če je poškodba v obliki pajkove mreže, saj se bo tudi majhna mreža postopno večala. Zaradi boljšega pregleda nad dogajanjem na cesti in večje varnosti, tako steklo čimprej popravite ali zamenjajte. V posodico za vetrobransko steklo oz. pranje le tega nikoli ne nalijte same vode, ampak kombinirajte s primernim čistilom, saj sama voda pozimi veliko prej zmrzne, slabost pa je tudi ta, da steklo slabše očisti. Pazite tudi, da ne prižigate pralnega sistema v kolikor je posoda prazna, saj se s tem poškoduje črpalka.

Čeprav se vozilo pozimi hitro umaže, moramo le tega oprati vsaj enkrat na mesec, saj je pranje pozimi veliko bolj potrebno kot v ostalih letnih časih. Pesek, sneg in led se pomešajo s cestno soljo, ta zmes pa lahko zelo hitro povzroči korozijo. Korozija se najhitreje odvija, ko se temperatura čez dan dvigne na 5-10 stopinj, ponoči pa pade pod ledišče. Pomembno pri pranju vozila pozimi pa je, da ga po pranju posušimo.

Voskanje vozila je priporočljivo že samo zaradi izgleda, saj se vozilo precej bolj sveti, poleg tega pa še zaščiti barvo, omogoča lažje odstranjevanje umazanije in upočasnjuje oksidacijo. Pravtako pa lahko spolirate vozilo in s tem še povečate zaščito.

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost z značkami , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja