Odstranjevanje smole in lepljivih snovi

Lepo je imeti vozilo v senci, vendar kaj ko nam smola iglavcev potem povzroča toliko sivih las. Ste kupili rabljen avto, ki pa ima nalepljene nezaželje nalepke, ki bi jih radi odstranili?

Najprej se lotimo smole. Najprej odstranimo večje sledi smole, to lahko storimo kar z visokotlačnim čistilcem, v primeru da ga nimate pa lahko to storite tudi z nožem ali drugim ostrejšim predmetom, pri tem pazite, da ne pride do stika s povšino vozila. Na steklenih površinah, kot je naprimer vetrobransko steklo smolo odstranimo nekoliko lažje in sicer kar z nitro razredčilom (dobite ga v prodajalnah barv). Malo razredčila vpijemo v krpo in s krpo drgnemo, dokler razredčilo ne razžre smole. Potem površino operemo s šamponom, še bolje pa je, da stekleno površino očistimo s sprejem za steklene in polirne površine. Večji problem je odstranjevanje smole na barvi in laku, kjer najprej odstranimo večje dele smole. Načeloma lahko uporabite tudi nitro razredčilo, vendar v zelo malih količinah, saj le-ta lahko pusti za seboj poškodbe na laku ozr. barvi. Sam se poslužujem bolj varne tehnike, in sicer navadnega jedilnega olja, ki ga naj bi imelo vsako gospodinjstvo. Olje na smolo nanesemo s krpo, pustimo nekaj časa, da nekoliko razgradi smolo, potem pa spet nanesemo nekaj olja na krpo in zdrgnemo ostanke smole. Avto operemo s šamponom in tako odstranimo mastno olje. Na trgu so sicer tudi razni odstranjevalci smole, ki pa ponavadi niso nič boljši od navadnega olja, lahko pa poizkusite z odstranjevalcem drevesne smole Sonax, vendar pa le-ta ni tako poceni, za 500ml boste odšteli dobrih 10€. Če imate namen vozilo v kratkem spolirati, vam bodo ponekod smolo odstranili poleg poliranja tudi brezplačno.

Posvetimo se še odstranjevanju nalepk in drugim ostankom lepila. Nalepko najprej segrejemo, vsak ima doma sušilec las, vednar le-to traja nekoliko dlje, saj ne oddaja toliko toplote kot namenski grelniki za odstranjevanje nalepk in pvc folije. Če je nalepka manjša jo odstranite doma, v primeru večjih nalepk pa svetujem, da delo prepustite osebi, ki ima namenski grelnik, ali pa ga kupite sami. Nalepko sproti, ko jo grejemo počas vlečemo v smeri gretja. Velikokrat pod nalepko ostanejo ostanki lepila (sploh če uporabljamo navaden sušilec za lase), ki pa jih odstranimo tako kot smolo, na steklenih površinah, kot so npr.vetrobransko stekložarometi in ostala svetila z oljem ali razredčilom, na laku in barvi pa raje samo z oljem. Po končanem delu avto operemo. Tudi to vam ponekod poleg poliranja odstranijo brezplačno.

Ste v preteklosti odstranjevali smolo ali druge lepljive snovi na napačen način in je to pustilo za sabo poškodbe na laku. Oglejte si kako spolirati vozilo.

 

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost z značkami , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja