Kaj narediti ko cvilijo zavore

Cviljenje zavor je zelo pogost problem, ki ne vpliva le na vozilo, saj lahko povzroči tudi glavobole in slabo počutje pri vozniku, ki se s takim vozilom odpravi na daljšo vožnjo. Če želimo cviljenje odpraviti, moramo najprej ugotoviti kaj ga povzroča. Najpogostejši vzrok za cviljenje zavor so obrabljene ali nekvalitetne zavorne obloge. Če je vzrok v preveliki obrabi zavornih ploščic, se cviljenja rešimo tako, da ploščice zamenjamo z novimi.

Seveda pa obstaja tudi nekaj drugih manj pogostih vzrokov, ki pa so lahko precej kompleksne, popravilo pa precej drago. Med take vzroke spadajo neusklajene ali razlahljane zavorne čeljusti, glazirani ali zviti rotorji in glazirane zavorne obloge. Če ugotovite, da so zavorne ploščice v dobrem stanju, najverjetneje niso krivec za cviljenje, se o vzrokih posvetujte z mehanikom, saj bolj kompleksni vzroki ponavadi niso vidni z očesom, ampak so potrebne razne meritve.

Za preverjanje ustreznosti in kvaliteti zavornih ploščic, jih najprej vizualno pregledamo. Pozorni moramo biti, če so ploščice enakomerno obrabljene in niso napokane. Če opazite katero od teh dveh stvari, je potrebna menjava zavornih ploščic.

Če zaviranje poleg cviljenja povzoča še druge glasove, kot je na primer pokanje, se čimprej posvetujte z mehanikom, saj to lahko pomeni, da je na zavornem sistemu resna napaka, ki lahko povzroči tudi odpoved zavor. Za zmanjšanje cviljenja obstajajo tudi drugi načini, en izmed njih pa je namestitev zavornih ploščic z blažilnikom vibracij. Namen takih ploščic je namreč ravno preprečevanje cviljenja in so zato odlična rešitev pri zmanjševanju le tega.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized z značkami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja