Kaj vse morate vedeti o javni dražbi vozil

Javna dražba vozil in ostalih premičnin vam lahko prinese prevozno sredstvo višjega cenovnega razreda za zelo ugodno ceno. Če pa niste izkušen dražitelj, se lahko na koncu odpeljete domov z avtomobilom, s katerim boste imeli več dela in stroškov, kot pa če bi ga kupili po normalni poti.

Za razlikood javne dražbe nepremičnine, javna dražba vozil od vas ne zahteva vnaprejšnjega plačila varščine glede na izklicno ceno (10 %). V primeru, da vozilo kupite, ga morate poravnati na licu mestu oz. z nakazilom denarja na račun upnika. Komaj takrat, ko upnik denar uspešno prejme, se lahko odpeljete z vašim »novim« avtomobilom.

Na javnih dražbah se znajde vse vrste vozil: od svetlečih novih Audijev in BMW-jev, do starejših in dotrajanih vozil, ki jih izvršitelji včasih ne uspejo prodati niti po simbolični ceni. Ker na vozila, ki so kupljena na dražbi, ne morete dati reklamacije, imate možnost si temeljito ogledati in pregledati vozilo, preden se sploh odločite, ali boste na dražbi sodelovali. Potem namreč ni več poti nazaj.

Verjetno ste že slišali, da se na dražbah nepremičnin pogosto pojavljajo dražitelji, ki samo zvišujejo ceno, brez da bi sploh imeli resen namen kupiti nepremičnino. Kako pa je s tem na javni dražbi vozil?

Seveda so tudi tukaj nepridipravi, a zakoni se trudijo delati proti njim. Recimo da tisti, ki je ponudil najvišjo ceno in ni plačal kupnine, mora potem za kazen poravnati razliko med najvišjo ceno in zadnjo ponudbo. S tem želijo inšpektorji in vršilci preprečiti draženje na črno.

Javna dražba vozil poteka običajno v 2. krogih, kjer v zadnjem ponudijo tretjinsko ceno prve izklicne cene. Te dražbe so tudi najbolj obiskane in po izkušenih dražiteljih tudi najbolj ugodne. Tretjega kroga ni, ker ne bi končna cena pokrila niti stroškov javne dražbe, kaj šele dolgove dolžnika.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja