Kako poteka delo detektiva?

Delo detektiva je zelo podobno delu kriminalista, saj zajema preiskovanje kriminalih dejanj, zbiranje informacij o posameznikih in družbah, pridobivanje dokazov. Stranki mora podati čimbolj izčrpne informacije, ki pa jih mora pridobiti na legalen način, upoštevati mora 27. člen Zakona o detektivski dejavnosti.

Za delo detektiva je potrebno opraviti izpit, ki je zelo zahteven in izčrpen, saj zahteva znanje na različnih področjih od prava do psihologije in kriminalistike, kemije, fizike, biologije, fotografije,… Pogoj za opravljanje izpita, pa je potrebna opravljena vsaj visokošolska izobrazba. Delo od detektiva zahteva dobro psihofizično kondicijo in nadpovprečno razvit občutek za ocenjevanje, sklepanje in analiziranje ter opisovanje situacije. Detektiv  mora imeti dober spomin, dobro mora opazovati, biti mora komunikativen in imeti dober občutek za človeka, sposoben mora biti prepoznati kaj mu sporoča njegovo vedenje. Detektiv mora biti iznajdljiv in potrpežljiv ter natančen, da lahko potem naprej poda točne informacije. Pri svojem delu mora spremljati medije, izpraševati priče, iskati dokumente in druge podatke in si tako pomaga razjasniti dejstva. Iz več informacij mora biti sposoben logično sklepati in izvleči neko bistvo ter priti do zaključka.

Detektiv nima fiksnega delovnega časa, saj različni primeri zahtevajo različno količino časa za preiskavo, prav tako pa nimajo fiksnega delovnega mesta, saj delujejo tako v pisarni, v vozilu ali na terenu.

Delo detektiva je lahko zelo zanimivo, pogosto pa je tudi dolgočasno in utrujajoče. Preiskovanje mora potekati v tajnosti, zaradi poslovne skrivnosti med stranko in detektivom. Če detektiv med svojim delom naleti na sum kaznivega dejanja, pa ga mora, kljub zaobljubljeni tajnosti, prijaviti organom pregona.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja