Popotništvo, gibanje v neznanem svetu

Popotništvo večinoma poteka na področju, ki je vse kaj drugega kot urbano okolje . Večinoma popotništvo poteka zunaj urbanega okolja, kar pomeni za večino ljudi povsem novo okolje. Naravno okolje je znano predvsem ljudem, ki se v njem veliko časa zadržujejo. Bodisi v profesionalne namene ali z namenom preživljanja prostega časa. Nihče ni v naravno okolje stopil tako, da je o njem isti trenutek vedel vse.

na pot z avtom

Naravno okolje spoznavamo postopoma, individualno ter s tem nabiramo izkušnje. Za popotništvo je poznavanje značilnosti naravnega okolja zelo pomembno. Dobre informacije nam nudijo ljudje, ki se veliko gibajo v naravnem okolju ter imajo z bivanjem v naravnem okolju veliko izkušenj. Naravno okolje ima za človekovo zdravje in preživetje povsem drugačne lastnosti iz zmožnosti. V urbanem okolju se pred dežjem zateče pod streho. Če ga dež ujame sredi ulice, bo potreboval zgolj nekaj korakov do strehe. Praktično se ne bo premočil, z potjo lahko nadaljuje ko poneha dež ali si najde ustrezno zaščito pred dežjem. Na dež naleti tudi popotništvo, v naravnem okolju pa ni vedo v izobilju zaščite pred dežnimi kapljami. Zato moramo na dež oziroma možnost deževanja biti pozorni pred začetkom potovanja ter med samim potovanjem. V primeru, da je velika možnost dežja popotništvo v naravi preprosto preložimo na drugi ustreznejši termin. Na poti nas dež le redko ujame nepripravljene, če znamo opazovati vreme imamo veliko možnosti pravočasno najti zavetišče. Posebno v gorskem svetu so padavine obilnejše, v nekaterih predelih tudi pogoste. Zato mora popotništvo na to možnost računati.

Zaščito pred dežjem je na takih območjih priporočljivo imeti s seboj, upoštevati pa velja vremenske razmere tudi pri načrtovanju poti. Poleg dežja v veliki meri določa razmere na potovanju temperatura okolice ter vlaga. Temperatura ne določa le oblačila, zahteva tudi ustrezno oskrbo z hrano in tekočino. Popotništvo zahteva prilagajanje vsem razmeram v okolici gibanja.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja