Kakšne stroške prinaša ogrevanje z IR paneli?

Ob gradnji ali prenovi stanovanja se dandanes vedno vprašamo, kje je možno kaj privarčevati. Dejstvo je, da že majhne prilagoditve na dolgi rok pogosto pomenijo velike prihranke, zato je vsekakor smiselno razmisliti o menjavi ogrevalnega sistema. Med najbolj varčne sisteme sodijo IR paneli, cena pa je v vsakem primeru precej odvisna od konkretnega primera.

Nakup panelov

En izmed najbolj očitnih stroškov so za ogrevanje IR paneli. Te je treba najprej kupiti, kar lahko predstavlja znatno investicijo, predvsem pri opremljanju večjih zgradb. Za IR panel cena večinoma zavisi od dimenzije oziroma moči. Večji in zmogljivejši paneli so seveda dražji. Najcenejši paneli stanejo le okoli 200 ali 300 evrov, medtem ko večji paneli s kilovatom in več moči zahtevajo nekoliko večjo investicijo, lahko tudi znatno več kot tisoč evrov.

Stroški ogrevanja na dolgi rok

Za ogrevanje IR paneli prinašajo prihranek predvsem na dolgi rok. Čeprav tudi začetna investicija v določenih okoliščinah ni pretirano visoka (pomislimo na cene toplotnih črpalk), se za IR panele cena kot adut izkaže šele ob dolgoletni uporabi. Dolgoročni prihranek zagotavlja predvsem učinkovitost sodobnih panelov. Ti praktično vso električno energijo pretvorijo neposredno v toploto, tako da ni omembe vrednih izgub. Ogrevanje je tako učinkovito in ekonomično, stroški pa se pojavijo le takrat, ko se prostori dejansko ogrevajo. V kombinaciji s pametnimi regulatorji in drugimi dodatki je možno ogrevalni sistem do potankosti optimizirati, kar je velika prednost v poslovnih in gospodarskih zgradbah, seveda pa tudi v večjih stanovanjih, kjer ogrevanje predstavlja velik zalogaj.

IR paneli cena

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja