Kdaj je vgradnja avtoplina smiselna?

Če premišljujete o tem, da bi vaš avto predelali na avtoplin, je smiselno, da pred tem preverite, ali se vam to sploh obrestuje. Res je, da lahko z avtoplinom privarčujete 40 % na eno samo vožnjo, vendar morate ob tem tudi upoštevati starost vašega avta, povprečje prevoženih kilometrov na leto ter ali imate v garaži parkiranega bencinarja ali avto na dizelsko gorivo.

Čeprav Slovenci veljamo za velike ljubitelje avtomobilov, se očitno ne vozimo kaj preveč radi, saj je povprečno število prevoženih kilometrov na leto približno 15.000. Če sami spadate v to povprečje ali ste celo pod njim, se vam bo vgradnja avtoplina povrnila po približno dveh letih, saj statistika pravi, da se začetna investicija povrne po približno 20. 000 prevoženih kilometrih. Če imate doma avto na dizelsko gorivo je odločitev za avtoplin s stroškovnega vidika nesmiselna, saj boste ob povprečni porabi in vožnji privarčevali približno 6 % na vožnjo, kar je proti bencinskim avtom zanemarljivo malo. Če pa ste okoljsko ozaveščeni pa nikar ne odlašajte, kljub temu, da vozite avto na dizelski pogon, saj boste s to odločitvijo prispevali k čistejšemu ozračju, saj boste pri vožnji v zrak spustili manj emisij. Je pa vgradnja avtoplina v dizelski motor precej bolj draga, cena pa je odvisna od moči motorja.

Ob vsem tem velja pomisliti tudi na starost avta. Nobenega smisla nima, da v starejši avto, ki ga imamo namen v naslednjih nekaj letih prodati, vgradimo avtoplin, saj se nam strošek enostavno ne bo povrnil. V tem primeru je bolj smiselno to, da začnemo razmišljati o nakupu novega avtomobila, ki mu takoj damo vgraditi avtoplin. A pri tem bodite pozorni, saj na trgu obstaja manjši odstotek vozil, v katera je vgradnja avtoplina nemogoča, to so predvsem nekatera vozila s turbinskimi polnilniki.

Predelava avta na avtoplin se obrestuje predvsem tistim, ki veliko časa preživite na cesti. Polna jeklenka avtoplina vas lahko ob povprečni porabi in povprečnem avtu pelje 500 km, potem pa lahko preklopite na »običajno« gorivo ter prevozite še dodatnih 500 km, kar praktično pomeni 1000 km vožnje brez ustavljanja na bencinskih črpalkah! Poleg tega pa narašča tudi ponudba avtoplinskih črpalk, samo eden izmed vodilnih ponudnikov goriva pri nas ga ponuja zdaj že na več kot 60 bencinskih črpalkah!

Z vožnjo na avtoplin bo vaše vozilo postalo tišje in okolju prijaznejše, čeprav bo izgubilo približno 10 % na moči motorja in zanemarljivo malo še na hitrosti. A zaradi te »izgube« si boste lahko na koncu leta privoščili lepši dopust, na katerega se boste zapeljali z avtom, ki je do okolja prijazen.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja