Kolotek

Avtomobili so se v dobrih stotih letih izjemno razvili – iz preprostih kočijam podobnih vozil do sodobnih avtomobilov vseh možnih oblik in izvedb. Izum avtomobila je bil vsekakor pomemben dogodek, ki je prvim pionirjem prinesel večno slavo, a takratna vozila so bila v primerjavi z današnjimi smešno preprosta, sestavljena iz razmeroma majhnega števila večinoma statičnih kosov. Danes je vse drugače. Sodobni avtomobili so že v osnovni izvedbi polni neverjetne tehnologije, milijonov kosov in možnosti za različne bolj ali manj uporabne dopolnitve. Tako pogosto sploh ne vemo točno, kaj vse se skriva pod karoserijo našega jeklenega konjička – verjetno le malokateri voznik ve, kaj je kolotek in čemu služi.
Ste že slišali za kolotek? Tudi če niste, lahko ugibate, da gre za skrit, a pomemben avtomobilski del, s čimer ne bi veliko zgrešili. Res pa je tudi, da se pod karoserijo skriva veliko koristnih delov, ki tiho opravljajo svoje pomembne funkcije, ne da bi bili kadarkoli posebej pozorni nanje. Kolotek bomo iskali, kot pove že njihov naziv, v bližini koles. Gre namreč za posebno oblikovane zaščitne dele, ki se nahajajo pod blatnikom in vozilo ščitijo pred nekaterimi drugače neizogibnimi nevšečnostmi. Koloteki so navadno izdelani iz gume ali umetnih mas, njihova naloga pa je predvsem braniti karoserijo in notranjost vozila pred škodo, ki jo lahko povzroči material, prenesen po avtomobilskih gumah. Med vožnjo se namreč zaradi vrtenja koles pod blatnike prikrade veliko blata, peska, vode, soli in drugih vsiljivcev, ki bi lahko v notranjosti avtomobila povzročili velike težave. V prvi vrsti varujejo pred rjavenjem in korozijo kovinskih delov karoserije, pri tem pa preprečujejo vdor umazanije skozi prostor nad kolesi. Takšna funkcija je še kako pomembna, saj bi tovrstni vplivi na dolgi rok zelo poškodovali karoserijo in tudi pomembne sisteme pod pokrovom motorja.

Kolotek torej prav tako kot drugi deli pomembno prispeva k zanesljivosti avtomobila. Dobro pa je, da se nanje vsaj občasno spomnimo, saj jih je treba včasih zamenjati, za kar bodo poskrbeli mojstri na servisu. Poleg tega pa ni slabo, če vemo, kakšni koloteki so primerni za naš avto – poznamo namreč enodelne in večdelne, gumijaste in plastične, sprednje in zadnje … Na srečo so vezani na model vozila, zato hitro najdemo prave.

Ta vnos je bil objavljen v Zunanjost. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja