Kdaj menjati motorno olje in katero olje kupiti?

Pomemben dejavnik stanja vsakega vozila, na katerega pa marsikateri voznik hitro pozabi, je seveda motorno olje. Motorno olje maže kovinske dele motorja, jim preprečuje drgnjenje in omogoča gladko drsenje. Prav tako tudi odstranjuje toploto in notranjih sestavnih delov motorja in preprečuje vdor umazanije v sam motor. Če pa želite, da vam motor vašega vozila dolgo in optimalno služi, pa je potrebno na vsake toliko časa zamenjati tudi motorno olje.

Priporočene smernice, kdaj naj bi zamenjali motorno olje, se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, praviloma pa naj bi ga zamenjali vsakih 10.000 prevoženih kilometrov. Le tako bo življenjska doba motorja dolga, motor pa bo deloval brezhibno. Določeni avtomobili pa so tehnološko že tako močno izpopolnjeni, da vas sami opozorijo, kdaj morate zamenjati motorno olje.

Pred menjavo motornega olja se večina voznikov sprašuje tudi, katero motorno olje sploh kupiti. Vrst motornih olj je po svetu ogromno, vsak pa se hvali z drugačnimi prednostmi. Velikokrat velja tudi dejstvo, da imajo vozniki določene znamke avtomobila radi isto motorno olje, ki najbolj odgovarja motorjem te znamke avtomobila. Pri nakupu motornega olja morate seveda biti pozorni tudi na to, ali imate bencinski motor ali dizelski motor. Motorna olja se namreč razlikujejo tudi na podlagi tega dejavnika, vendar pa to ni edini dejavnik, ki vpliva na vrsto olja. Eden od pomembnih dejavnikov vrste motornega olja je tudi postopek, po katerem motorno olje pridobivajo. Glede na postopek izdelave ločimo pet skupin motornih olj. Ta se razlikujejo predvsem glede na stopnjo nasičenosti samih molekul olja, indeks viskoznosti in pa vsebnost žvepla v olju.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja