Menjava gum

Nekateri vozniki se odločijo za kombinirane avtomobilske pnevmatike, ki se jih lahko uporablja v vseh letnih časih, tako poleti kot pozimi. Takšne pnevmatike so bolj praktične za uporabo, saj jih ni treba menjati dvakrat na leto, hkrati pa so zaradi tega tudi finančno bolj ugodna možnost. Kljub temu pa bi se morali prav vsi vozniki zavedati, da to ni najbolj optimalna možnost niti poleti niti pozimi, saj so kombinirane gume oblikovane tako, da so sicer primerne za vse letne čase, nikakor pa niso idealna oprema za prav vse razmere. Z vidika varnosti in dobrega oprijema vozišča se je tako bolje odločiti za zimske gume pozimi in letne gume od pomladi do jeseni, seveda pa morate v tem primeru dvakrat letno poskrbeti tudi za menjavo gum.
V Slovenski zakonodaji velja, da zimska sezona traja od 15. novembra do 15. marca, ko morajo biti tudi na naših jeklenih konjičkih nameščene v ta namen oblikovane zimske gume oziroma pnevmatike, enako pa velja tudi za primere, ko se zimske razmere pojavijo izven tega zakonsko določenega obdobja. Takrat poteka tudi poostren nadzor tega, kakšne pnevmatike uporabljajo vozniki avtomobilov in drugih motornih vozil, saj je globok profil gum v zimskih razmerah, ko so ceste zasnežene in poledenele, to nujna oprema, ki poskrbi za varnost vseh udeležencev v cestnem prometu.
Od marca do novembra lahko v Sloveniji uporabljate kakršnekoli pnevmatike želite, zato nekateri vozniki na svojem jeklenem konjičku pustijo kar zimske gume, a to ni najbolj pametno oziroma priporočljivo. Takšne gume so namreč prilagojene za hladne zimske dni, zato so narejene iz mehkejše gume, ki se v toplih ter vročih dneh zelo hitro obrabi, kar pomeni, da se njihov profil uniči in tako ne bodo več primerne za nevarne zimske razmere. Poleg hitre obrabe v poletnih dneh pa zimske gume tudi sicer niso najbolj primerne za uporabo na golem asfaltu, sploh če je ta segret. To se najbolj očitno kaže pri zaviranju, saj je zavorna pot pri uporabi napačnih pnevmatik v napačnem letnem času veliko daljša, poleg tega pa lahko avto zaradi njih tudi začne zanašati.

Ta vnos je bil objavljen v Pnevmatike. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja