Shranjevanje pnevmatik

Ob menjavi gum zaradi druge sezone se poraja vprašanje, kam s pnevmatikami. Če doma nimate prostora, vam shranjevanje ponujajo tudi nekateri vulkanizerji. Vseeno pa je v velikih primerih bolje gume hraniti doma. Kje in kako boste izvedeli sedaj.

Pred shranjevanjem pnevmatik očistimo platišča (v primeru da so na platiščih) in pnevmatike, ter pnevmatike po zunanjih robovih namažemo z glicerinom. Več v nega pnevmatik in čiščenje platišč. Če imate gume na svojih platiščih, vam svetujem da uporabite stojalo (na trgu jih je kar nekaj), saj preprečuje deformiranje pnevmatike pod vplivom teže druge pnevmatike, gume na platiščih obvezno pustimo napolnjene. Če gum nimamo na platiščih jih lahko naložimo eno na drugo, še bolje eno zraven druge. Pnevmatike pred tem damo v vreče, ki jih dobro zapremo (manj zraka ko dobijo, manj se deformirajo). V vsakem primeru jih moramo hraniti na suhem, v prostoru in ne zunaj, dobro je če ima prostor čimbolj stalno temperaturo. Pnevmatike boste ob primernem shranjevanju lahko uporabljali tudi eno sezono dlje, saj se bo proces strševanja pnevmatike upočasnil.

Spomnimo, da je od 15. novembra do 15. marca obvezna uporaba zimske opreme(zimskih pnevmatik), zimske gume morajo imeti vsaj 3mm profila. Svetujem, da imajo pnevmatike vsaj kakšen mm več profila, vsekakor pa naj le-te ne bodo starejše od 5 let. Starost pnevmatike vidimo na robu gume in sicer pri oznaki DOT pogledamo zadnje štiri številke, npr. 3207 pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 32. tednu, leta 2007. Načelamo, če nam le finančno stanje dopušča, kupujmo nove gume, saj imajo le-te tudi garancijo. Pri nakupu rabljenih se kaj hitro zgodi, da niso enakomerno obrabljene, so deformirane, puščajo, ob nepazljivosti pa so lahko celo starejše kot je prodajalec navedel ali pa imajo manj profila. Izogibajte se tudi nalitih pnevmatik, saj so lahko zelo nevarne, oprijem je občutno slabši kot pri novi pnevmatiki, poleg tega pa se tudi hitreje deformira. Po 15. marcu svetujem, da zamenjate gume z letnimi, saj imajo letne gume občutno krajšo zavorno pot na suhi cesti, se manj obrabljajo, so narejene za višje temperature, nekaj pa tudi zmanjšajo porabo goriva. Za porabo goriva je glede pnevmatik ključno tudi to, da so pnevmatike pravilno napoljene. Ponavadi je za manjši osebni avto to nekje 2.0-2.1 bar, za točno informacijo poglejte pri vašem avtomobilu. To je ponavadi navedeno na stebričku med vrati (odprete vrata) ali pa še bolj pogosto, pri odprtini za dolivanje bencina. Če ne najdete, poglejte v navodila za uporabo. Lep dan še naprej!

Ta vnos je bil objavljen v Pnevmatike z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja