Notranje čiščenje vozila

Se tudi vi velikokrat kar zgrozite nad umazanijo, ko se vsedete v avto, ko pa si že želite očistiti notranjost avtomobila, pa ne veste katere produkte bi uporabili in kako bi se dela lotili, da boste vozilo v čimkrajšem času dobro očistili.

Če imate namen očistiti tudi zunanjost, se najprej lotite notranjega čiščenja, potem pa šele pranja avtomobila. Več informacij o pranju avtomobila si oglejte v rubriki zunanje čiščenje vozila. Zakaj? Če bi najprej avto oprali zunaj, se lahko zgodi, da ga boste po notranjem čiščenju zopet nekoliko umazali, saj nekatera čistila lahko pustijo po robovih svoje sledi (sploh če pri uporabi niste najbolj pazljivi). Ko čistite notranjost, velikokrat stopite iz avta in spet nazaj v avto, z mastnimi ali umazanimi rokami odpirate in zapirate vrata itd.

Običajno notranje čiščenje pričnemo s čiščenjem plastike, ki jo lahko samo obrišete z vlažnokrpo ali pa namažete s posebnim sprejem ozr. mazilom za plastične dele, za mazanje plastike priporočam uporabo sprejev Ma-Fra in Sonax. Če je sprej bolj masten, svetujem, da ga nanesete na gobico in potem z gobico razmažete po plastiki, če pa je nekoliko manj masten pa ga lahko s sprejem nanesete po plastični površini in potem z gobico razmažete. Večinoma so spreji Sonax nekoliko manj mastni kot Ma-Fra, vse pa je odvisno od modela, so pa spreji sonax tudi nekoliko dražji, Sonax 400ml stane 6-7€, Ma-Fra 600ml pa nekje 4-5€ . Gobice za nanašanje mazil lahko dobite skoraj v katerikoli trgovini z opremo za čiščenje avtomobila. Sprej za plastiko je primeren tudi za usnje. Mazanje plastike je priporočljivo predvsem za temnejšo plastiko, čeprav so mazila ponavadi brezbarvna, sledi le-tega lahko ostanejo na bolj svetlih površinah (bež, bela). Za svetlejšo plastiko in usnjesvetujem, da jo obrišete le z vlažno krpo. V primeru, da je plastika ali usnje zelo umazan in umazanija z vlažno krpo ne gre stran, lahko uporabimo tudi krtačko (vendar ne pritiskajte preveč). Za zelo umazano plastiko pa je najbolje, da jo kemično očistimo. Večinoma doma nimate ustreznega kemičnega čistila, se pa vedno najde alternativa. V primeru, da imate doma šampon za zunanje pranje vozila, ki pa nujno mora biti BREZ VOSKA, lahko le tega nekoliko zalijete z vodo in poškropite po umazaniji ter obrišete s krpo, po potrebi še malo podrgnete s krtačko. Šampon zalijte s približno 10x količino vode, za škropilnico pa lahko uporabite škopilnico od čistila za okna in steklene površine, ali pa jo za nekje 2-3€ kupite v kmetijski trgovini. Vsa ta čistila in mazila imajo tudi prijeten vonj, če pa vam ta vonj ni dovolj pa v avto obesite še osvežilec zraka, večinoma imajo promocijski, ki jih dobite v raznih avtopralnicah kar prijeten vonj (meni je najljubši vonj vanilije).

Ko smo očistili plastiko, se lotimo čiščenja steklenih, polirnih lesenih in alu površin. Za lesene, alu in površine iz drugih kovin uporabimo kar čistilo za steklene površine, saj le ta doda polirnim površinam dodaten sijaj. Lahko uporabimo kar običajno čistilo za okna, ki ga ima vsako gospodinjstvo, vendar pa se po dosedanjih izkušnjah bolje odrežejo profesionalni spreji za avtomobilska stekla (priporočam Ma-Fra, in sicer Cristal Vetro 500ml, ki ga dobite za 3-4€), ki ne samo da bolje očistijo površino, ampak se tudi lažje odstranijo, nekaj čistil tudi preprečuje, da bi se vam zarosilo steklo, za dobra 2€ pa se dobi tudi posebno sredstvo proti zarositvi Vetrolux – 200ml. Čistilo nanesemo po stekleni površini, obrišemo s čisto krpo, nato pa steklo še dobro obrišemo s kuhinjskimi (papirnatimi) brisačkami, katera pobere ostanke čistila in vso umazanijo. Če še vseeno ne morete odstraniti vse umazanije npr. ostanke lepila (vinjete), pa lahko uporabite Nitro razredčilo (dobite ga pri prodajalcih barv), če pa le-tega nimate pa lahko tudi z bencinom. Ne pozabite na mestu čiščenja ponovno očistiti steklo s sprejem, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo lise, ki pa jih ne boste tako zlahka odstranili. Za manjše steklene, lesene, alu,… površine priporočam, da čistilo nanesete na krpo, in potem s krpo obrišete površino, seveda pa potem uporabimo še papirnato brisačko.

Sedaj sledi samo še sesanje notranjosti , odsvetujem pa nakup malih prenosnihsesalnikov, saj nimajo nobene moči in ne posesajo veliko. Če imate le možnost, kupitesesalec, ki ima možnost tudi mokrega sesanja, cene vodnih sesalcev se začnejo že nekje pri  40€, vendar pa le-te proizvajajo nekoliko manj znani poizvajalci. Svetujem nakup vodnih sesalcev Kärcher, katerim se cene začnejo pri nekje 70€. Verjetno se vsi sprašujete, zakaj bi kupovali vodni sesalec, če je navadni sesalec pravtako dovolj. Če že imate visokotlačni čistilec (vap), je vodni sesalec odlično dopolnilo za čiščenje tekstilnih tepihov. Vtekstilne tepihe se umazanija zažre zelo globoko, predvsem problematični so nekateri tepihi znamk Peugeot, Fiat, Opel,… , najmanj težav pa vam bodo pri čiščenju tepihov povzročila vozila nemških proizvajalcev. Umazane tepihe damo iz avtomobila, jih speremo z visokotlačnim čistilcem (po potrebi jih prej pošpricamo s šamponom za pranje vozila – obvezno BREZ VOSKA), posesamo z vodnim sesalcem in jih po potrebi še pustimo nekaj časa da se posušijo in sicer bolje v senci kot na vročem soncu, saj se lahko pojavijo lise, ki pa jih odstranimo s ponovnim čiščenjem (vendar si nihče ne želi dodatnega dela). Vodni sesalec vam bo nepogrešljiv tudi pri bolj zažrti umazaniji v avtu, če pa imate zelo prašneavtosedeže, pa jih lahko tudi naškopite z vodo ali mešanico šampona in vode (kot za čiščenje plastike), na rahlo skrtačite tekstil in posesajte. Sicer to ne bo ravno dolgotrajna rešitev, in ne boste odstranili trdovratnejših madežev, rešitev za vas je kemično čiščenje.

Tako, sedaj imamo očiščeno notranjost in se lahko odpravite v najbližjo avtopralnico, ali papranje vozila najceneje opravite sami. Pa nikar ne pozabite, da je čisto vozilo tudi bolj varno, predvsem pa se v njem veliko bolje počutimo. Lep dan še naprej!

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Notranjost z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja