Starejši par na poti z avtodomom

Letošnje poletje se je mimo naše male vasi peljalo veliko avtodomov. V vaškem središču so se velikokrat ustavili na kavi ali šli v trgovino po najnujnejše stvari. Prav zanimivo pa je bilo poslušati njihove debate. Veliko je bilo tujcev, kar nekaj pa v zadnjem času tudi Slovencev. Prav po naključju sem prejšnji teden naletela na slovenski par, ki že nekaj let navdušeno potuje z avtodomom po Evropi. Bila sta starejša zakonca, oba že upokojena.

Imela sta veliko prostega časa, dobro pokojnino in skupno željo po potovanjih. Vprašala sem ju, ali sta že dolgo lastnika avtodoma, pa sta se mi nasmehnila. Pravita, da je izposoja avtodoma boljša rešitev kot lastništvo. Pred leti sta bila lastnika avtodoma, a sta imela z njim veliko stroškov. Zelo veliko časa in stroškov terja vzdrževanja, stroški hrambe oziroma parkiranja čez zimo, če nimaš lastne garaže, stroški zavarovanja in tako dalje. Po temeljitem izračunu, sta ugotovila da je izposoja avtodoma veliko bolj ekonomična rešitev.

Starejši par je najel avtodom za preživljanje poletnih počitnic na morju.

Prepotovala sta že celo Evropo

Po njunem pripovedovanju, sta prepotovala že skoraj celo Evropo. Najbolj ju je navdušil severni del Evrope oz. skandinavske države, ki pa so tudi najdražje. Pripovedovala sta, da so se jima pred leti radi pridružili tudi njuni najstniški otroci in so skupaj obiskali vsa večja evropska mesta. V zadnjih letih pa se jima med kakšnimi počitnicami zelo rada pridružita tudi vnuček in vnukinja.

Avtodom nudi odlično udobnost za vso družino.

Čez kakšni dve leti, pa se jima bo pridružil še tretji vnuček. Za potovanje z vnuki izbereta krajše poti in bližnja mesta. Pri tem kdo potuje z njima, pa igra veliko vlogo tudi izposoja avtodoma (najel.bi). Če potujeta z vnuki, si izposodita večji in udobnejši avtodom. Če pa se na pot odpravljata sama, sta veliko skromnejša in izbereta manjšega, običajno starejšega.

Kakšne plane imata za naprej

Izposoja avtodoma bo po njunih željah ostala še naprej stalnica v njunih življenjih. Zadnjih deset let se na pot odpravita približno trikrat letno (poleti, jeseni in spomladi), zimo pa raje preživita doma zaradi nepredvidljivih zimskih razmer na cestah po Evropi. Njuna največja želja pa je obisk Islandije z avtodomom, kjer še nista bila. Izposoja avtodoma je uresničitev njunih sanj.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja