Zakon o delovnih razmerjih ureja razmerja med delavcem in delodajalcem

Zakon o delovnih razmerjih je v veljavi že več kot deset let, do današnjih dni so se zgodile marsikatere zakonske spremembe in dopolnitve. Spremembe in dopolnitve zgolj kažejo na dejstvo, da so delovna razmerja vedno aktualna ter hkrati nikoli ne morejo ostajati v nespremenjeni obliki veliko časa. Nespremenjena oblika bi pomenila nevarnost, da delodajalec in zaposleni ter širše družba obstane v času ter postopoma stagnira.

Delovna razmerja med delodajalcem in delavcem

Delavec in delodajalec imata skoraj vedno nasprotujoča si stališča glede pravic, dolžnosti in obveznosti. Od nekdaj pa jima je skupno, da delodajalec brez zaposlenega ne more izpolnjevati svojih poslovnih ciljev ter zaposleni brez delodajalca ne more uresničevati svojih življenjskih ciljev. Hkrati na oba vplivajo čas v katerem živita, družba, družbena ureditev in drugi vplivi. Zaradi naštetega se je zakon o delovnih razmerjih spremenil že v kratkem času.

Zakoni se vedno spreminjajo

Kar pomeni, da se bo zakon o delovnih razmerjih tudi v prihodnje spreminjal. Na spremembe poleg časa, družbe in drugih vplivov vplivata tudi delodajalec in zaposleni. Najpogosteje z nasprotujočimi si zahtevami in interesi sprememb. Urejene družbe imajo to področje urejeno prav zaradi neprestanega trenja interesov, ki področje dela in poslovanja spreminja in žene naprej.

Urejanje delovnih razmerij

Urejanje družbe

Zato je v takih družbah zakon o delovnih razmerjih tudi drugače razumljen, kot v manj razvitih družbah. Zaposlenim zakon o delovnih razmerjih ni zgolj nekaj slabega ter nekaj čemur je potrebno neprestano zgolj nasprotovati , ampak so obratno aktivno udeleženi v njegovi spremembi. V preteklosti so bile aktualne spremembe na področju mnogi dodatnih pravic, obveznosti ter dolžnosti. Mnoge temeljne določbe oziroma členi hkrati ostajajo nespremenjene, saj razlogov za spremembe ni oziroma jih najverjetneje nikoli ne bo.

Zakon o delovnih razmerjih bo vedno določal razmerja med delodajalcem in zaposleni, delodajalec in zaposleni bosta vedno morala poslovno razmerje uradno skleniti na podlagi pogodbe ter bo vedno veljavna oblika sklepanja poslovnih razmerji na področju države.
Preverite nasvete upoštevanja zakona o delovnih razmerjih na Moja zaposlitev

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja