Televizija, naš vsakdanji spremljevalec

Televizija je nekaj, brez česar danes ne gre. To potrjujejo tudi naslednji podatki: v Sloveniji naj bi kar 80 odstotkov Slovencev pred televizijo presedeli od 3 do 5 ur na dan in samo 1 odstotek Slovencev nima televizorja v svojem gospodinjstvu.

Kaj sploh je televizija? To je tehnologija prenosa negibnih ali gibajočih se slik in zvoka na daljavo. SIgnal televizije se največkrat širi preko radijskih signalov. Kot zanimivost naj napišemo, da so se signali do nedavnega prenašali po zraku in analogno. Vse bolj pa to obliko prenosa nadomešča kabelski signal, ki nastopa v digitalni obliki.

Televizija je nastala zaradi dela številnih različnih znanstvenikov

Med njimi naj omenimo nemškega znanstvenika Paula Nikowa, ki je izumil motor in sistem vrtečih se plošč z luknjicami. Le-te so dajale sliko predmeta na zaslonu. Seveda takrat pravega prenosa slike še ni bilo. Prvi prikaz televizije je plod dela škotskega znanstvenika Johna Logie Bairda, ki danes velja za uradnega izumitelja televizije.

Televizija je bila prvič predstavljena leta 1926 v Londonu, pri tem pa je škot uporabil Nipkowe plošče. Seveda je v Slovenijo prišla nekoliko kasneje, saj začetki segajo v leto 1949. Takrat je bil namreč v Ljubljani ustanovljen TV laboratorij. Prvi javni televizijski program je stekel šele sedem let kasneje, in sicer na Gospodarskem razstavišču. Še kasneje je TV studio Ljubljana pričel predvajati redni eksperimentalni program. Seveda je takrat televizijski sprejemnik v Ljubljani imelo le nekaj ljudi. Zato so jih postavili v izložbe ob glavnih mestnih ulicah, kjer so ljudje prvič videli napovedovalke in napovedovalce.

Za konec naj napišemo še to, da je televizija pri nas prvi televizijski Dnevnik v slovenskem jeziku predvajala leta 1968, in sicer 15. aprila. Seveda je bil še bolj okoren in bolj podoben radijskemu dnevniku. Takrat sta dnevnik vodila Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Prvi voditelji TV Dnevnika pa so bili Janez Čuček, Nada Pengova ter seveda Tomaž Terček.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja