Toplotna črpalka je ekonomsko učinkovit sistem ogrevanja

Toplotna črpalka ponuja izvrsten ter energetsko zelo učinkovit način ogrevanja ter ohlajevanja z uporabo različnih obnovljivih virov, ki se nahajajo v okolici. Če povemo povsem preprosto: toplotna črpalka je nekakšna klimatska naprava, ki lahko hišo segreva ali hladi.

Deluje po principu obrnjenega hladilnika. Od okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v prostorih, ki jih ogrevamo. Za energetske vire lahko uporablja tako talno in površinsko vodo, toploto zemlje kot tudi sončno energijo ter zunanji zrak. Zato se toplotne črpalke delijo na 3 sisteme, in sicer voda – voda, zemlja – voda ter zrak – voda.

toplotna črpalka za ogrevanje stanovanjske hiše

Toplotna črpalka in njene prednosti

Toplotna črpalka se ponaša s tem, da porabi bistveno manj energije v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja. Prav zaradi tega zelo veliko prispeva tudi k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, kamor sodijo ogljikov dioksid, dušikov oksid ter žveplov dioksid.

    • Toplotna črpalka lahko pridobi kar 75 odstotkov energije iz obnovljivih virov (voda, zrak, sonce, zemlja).
    • Ustvarja veliko manjšo količino emisij ogljikovega dioksida kot kakšna druga naprava za ogrevanje, saj ne uporablja fosilnih goriv.
    • Toplotna črpalka pri nizkih temperaturah greje, hladi pa pri visokih temperaturah. Je zelo ekološka rešitev, ki bistveno manj obremenjuje okolje, v katerem živimo.

Ko se boste odločali za nakup toplotne črpalke, bodite pozorni tudi na njeno velikost. Če boste izbrali premajhno, potem vam črpalka pozimi ne bo mogla zagotavljati dovolj toplote, obenem pa poleti prostorov ne bo dovolj ohladila.

Še en pomemben faktor je prav gotovo učinkovitost toplotne črpalke. Preverimo jo tako, da pogledamo, kakšno je njeno grelno število (COP). Število nam pove, kakšno je razmerje med vloženo ter dobljeno energijo. Kot zanimiv podatek naj navedemo, da je najučinkovitejša črpalka voda – voda, sledi črpalka zrak – voda, najslabši izkoristek pa ima toplotna črpalka zrak – voda.

Svetujemo vam, da se pred izbiro toplotne črpalke temeljito pogovorite z ustreznim strokovnjakom ali pa si preberite nekaj osnovnih informacij na spletni strani www.merkur.si.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja