Tolerančna merila se uporabljajo za merjenje ustreznosti izdelka

Danes pa o temi, ki je aktualna tudi v proizvodnih halah, iz katerih zapeljejo novi jekleni konjički! Marsikdo ne ve, katera orodja jamčijo kvaliteto njihovih delov. To je zgodba o tolerančnih merilih.

Če bi bile v proizvodnih linijah idealne razmere, bi bili izdelki v serijskih proizvodnjah izdelani s točno predpisano mero. Vendar pa to v realni situaciji ni možno. V proizvodni liniji zaradi različnih dejavnikov tako prihaja do odstopanj od točno predpisanih mer izdelka. Največkrat so vzroki v obdelavi izdelka, obdelovancu ali okolici, posledica tega pa je, da je lahko kakovost končnega izdelka nižja. Zaradi tega so tolerančna merila v procesu kontrole izjemno pomembna.

Ker večina proizvoden deluje serijsko, je težnja po optimalni cenovni, časovni in materialni izdelavi izdelka vedno večja. Zato je potrebno tudi meritve opraviti čim bolj racionalno in natančno. Takšnim meritvam pravimo tolerančne meritve, merilom pa tolerančna merila. Z drugimi besedami jim pravimo tudi kalibri.

S tolerančnimi merili preverimo ali je izdelek narejen v predpisanih mejah

Tolerančna merila se uporabljajo za kontrolo različnih dimenzij ali oblik izdelka. Tako poznamo kalibre za luknje oziroma notranje mere, kalibre za čepe oziroma zunanje mere, kalibre za kontrolo konusov ali kalibre za kon

tolerančna merila za proizvodnjo

trolo navojev. Najbolj pogosto se uporabljajo različni merilni trni za kontrolo izvrtin, merilna čeljust za kontrolo zunanjih dimenzij, merilni obroč za kontrolo premera ali kontrolnik pozicije izvrtin.

Pri tolerančnih merilih gre za neke vrste šablone, s katerimi je celoten postopek enostaven in zanesljiv. Pri sami kontroli gre za primerjanje dejanskih dimenzij izdelka glede na določene tolerančne meje. S tolerančnimi merili tako preverjamo kakovost izdelka po principu »gre – ne gre«. Zato imajo tolerančna merila dve strani. Ena stran je označena z dobro ali gre, druga stran pa z izmet ali ne gre. Od tega je odvisno, ali je izdelek narejen v predpisanih mejah, ali pa ga je potrebno zavreči oziroma dodatno obdelati, če je le to mogoče.

Ustreznost tolerančnih meril je potrebno redno preverjati

Tolerančna merila so torej za celoten proces serijske proizvodnje zelo pomembna, saj posredno bistveno vplivajo tudi na celotne stroške izdelave serijskih izdelkov. Zato je potrebno ustreznost tolerančnih meril redno preverjati, dodatno pa še po potrebi. To je edini način, da zagotovimo visok nivo zanesljivosti kontrole izdelkov.

Če nekoliko bolje pobrskamo po spletu, bomo opazili, da je izbira tovrstnih meril zelo široka. Seveda je zelo pomemben podatek, da vemo, kaj sploh iščemo. Ali so to tolerančna merila za izvrtine, navoje ali mogoče kaj drugega. Ker je njihova uporaba v serijski proizvodnji zelo pogosta, je pomembno, da so tolerančna merila iz kakovostnih materialov, ki se ne obrabijo tako hitro, saj nam bodo na ta način dolgo služila.

Če si želite ogledati, kakšna merila vse obstajajo, vam predlagamo obisk strani http://www.precisium.si/kontrolno-merilni-program/.

 

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja