Za kaj poskrbi odmična gred?

Če ste lastniki ali uporabniki avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, se še kako zelo dobro zavedate, da je najpomembneje, da so vsi deli sredstev kakovostni in da pravilno delujejo. V nasprotnem primeru na cesti ali kjer se z njimi prevažamo predstavljamo veliko nevarnost sebi in vsem udeležencem v prometu.

Med številnimi kosi, ki jih vsebuje vaš jekleni konjiček, je tudi t. i. odmična gred. Ali veste, kaj je njena glavna naloga? Če ste skrbni vozniki, potem vam je zagotovo jasno, da odmična gred v prvi vrsti poskrbi za pravočasno odpiranje in zapiranje ventilov v točno določenem zaporedju, in sicer glede na zaporedje vžiga motorja.

Sestava odmične gredi

Odmična gred je sestavljena iz ležajnih čepov, odmikal, dela za pogon črpalke na gorivo ter iz zobnika za oljno črpalko in razdelilnik.
Ulita je iz litine z grafitnimi zrnci ali pa iz črne temprane litine. Pogosto je tudi kovana iz jekla in je ustrezno površinsko obdelana. Montiramo jo v ležaje. Ti ležijo v glavi motorja ali v njegovem bloku.

Avtomobil v razpadajočem stanju

Oblika odmikal

Med najbolj pomembnimi zadevami v povezavi z odmično gredjo je oblika odmikal. Prav od njih je namreč odvisno pravočasno premikanje ventilov. Kdaj se bo ventil odprl, se odloči s položajem odmikala na gredi. Sama oblika odmikala pa določa trajanje odprtosti.

Najpogosteje je odmikalo narejeno tako, da je dročnik na miru, vse dokler je v stiku z osnovnim krogom odmikala. Dvigovati se začne v trenutku, ko pride v stik z naletno strmino. Na vrhu odmikala je najbolj odmaknjen. Takoj zatem se začne spuščati po zaključni strmini.

Sama dolžina odprtja ventila se nastavlja glede na strmino odmikala. V primeru, da se želi imeti ventil dlje časa odprt, poskrbimo za odmikalo, ki je nesimetrične oblike.

Kje lahko kupite odmično gred?

Tako kot številne druge dele za naše jeklene konjičke se tudi odmična gred prodaja v specializiranih trgovinah za avto dele. Teh je vse več tudi na spletu, kjer se jih še posebej splača kupovati.

V eni od najbolj obiskanih spletnih trgovin, kjer je odmična gred na razpolago ves, čas lahko izbirate med prav vsemi deli za avte. Za njih je značilno, da so produkti priznanih proizvajalcev, kljub temu pa jih lahko vseeno kupite po dostopnih cenah.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja