Upogibanje pločevine, natančno in hitro

Verjetno ste že kdaj za otroško igro upogibali leskove palice za izdelavo loka za igro, ali podobno. Ravno enostavno ni, je pa mnogo lažje kot upogibanje kakšnih drugih materialov. Ste se kdaj vprašali kako zgleda upogibanje pločevine? Ravno z rokami se kaj takega ne bomo lotili, sploh če gre za večje površine in količine pločevine.

Za upogibanje pločevine lahko uporabljamo različne načine upogibanja. Poznamo upogibanje ob letvi, kjer pločevino s pomočjo vpenjalne in upogibne čeljusti ter  upogibne letve zlahka zakrivimo material, izdelki pa so uporabni predvsem v krovstvu. Poleg tega poznamo tudi kotni upogibnik. Na oba načina lahko pločevino upogibamo pod poljubnim kotom, kar pa pri upogibanju v matrici ni tako enostavno. Za najlažjo obrazložitev lahko to ponazorimo takole. Upogibanje pločevine v matrici si lahko predstavljamo tako da pločevino oblikujemo v modelu oblike črke V ali U, ter na pločevino pritiskamo z enako obliko uteži (v ali U), ter tako oblikujemo oziroma upognemo material. Poleg teh načinov pa poznamo tudi okrogljenje pločevine s pomočjo valjev, ter profilno valjanje s katerim postopoma oblikujemo iz pločevinastega traku profile.

upogibanje-plocevine

To je le nekaj načinov obdelovanja pločevine. Če želimo svoj material oziroma plošče razdeliti oziroma narediti več kosov ali izdelkov, lahko uporabimo laserski razrez pločevine s katerim lahko enostavno razrežemo širok spekter materialov od aluminija, inoxa do železa. Glavna prednost laserskega razreza je zelo velika natančnost , odrezani deli niso poškodovani, dodatna obdelava kosa oziroma izdelka po razrezu ni potrebna.

Cena za laserski razrez pločevine oziroma urna postavka se giblje od 70€ dalje, vendar je ceno v naprej težko določiti. Vpliv na ceno ima predvsem vrsta obdelovanega materiala,  obsega, števila lukenj, moči laserja in tudi same količine dela, ki je normalno z večjo količino tudi cenejše itd.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja