Obrabljeni ležaji?

Marsikdo, ki je šele pred kratkim naredil izpit za motor in si je šele kupil svojega prvega jeklenega konjička na dveh kolesih, niti ne ve, na kaj vse je potrebno biti pri motorju pozoren, če želimo, da ta deluje brezhibno in nam tako zagotavlja popolno varnost. Na srečo za vzdrževanje motorja motoristi precej vestno skrbijo pri usposobljenih mehanikih, saj vedo, da je lahko pri motorju vsaka manjša napaka izjemno nevarna, ker vpliva na vozne lastnosti. In poleg rednega pregleda motorja in servisa, ki ga velja opraviti vsako leto pred začetkom sezone ter tako zamenjati vse dotrajane dele, velja poskrbeti za pregled tudi pred vsako daljšo načrtovano potjo, na primer pred potovanjem v kakšno oddaljeno državo. Nenazadnje lahko veliko število kilometrov hitro prinese težave, če se nekateri deli motorja ne zamenjajo še pred tem – kot na primer ležaji. Ležaji? Ja, če ste motorist začetnik in se ne spoznate na mehaniko, potem na to verjetno niti pomislili niste.

lezaj

Ležaji krmilne glave

Ležaji krmilne glave bistveno vplivajo na krmiljenje oziroma na vodljivost motocikla, tako kot vsi drugi ležaji, pa se tudi ti s časom in uporabo obrabijo ter zahtevajo zamenjavo. Ležaji so lahko klasični, torej kroglični, če želite, da bodo vozne lastnosti še boljše, pa se velja pri zamenjavi odločiti za novejšo in bolj tehnično popolno različico, torej za stožčaste valjčne ležaje. Ti so veliko bolj vzdržljivi oziroma imajo zaradi manjše hitrosti obrabe daljšo življenjsko dobo, z njimi pa si zagotovite precej boljši nadzor nad motorjem – veliko boljše je odpravljanje neravnovesij vzmetenja in uravnavanje samega motorja.

Ležaje krmilne glave lahko zamenjate tako v primeru, da je ta potrebna zaradi dotrajanosti, kot tudi, če bi radi le nadgradnjo oziroma izboljšanje motorja. In kje lahko ležaje kupite? Če naročanja materiala običajno ne prepuščate vašemu mehaniku oziroma serviserju, lahko ležaje krmilne glave tudi sami naročite pri yogi.si, kjer so vam ti na voljo po ugodnih cenah in od kakovostnih proizvajalcev.

Lahko tako kot ležaji izboljšajo motor tudi drugi deli?

Vsekakor, pri vsakem motorju so mogoče izboljšave, saj vsi vemo, da se pri serijsko izdelanih motociklih ne vgrajujejo vedno najboljši deli, ker bi lahko to precej podražilo proizvodnjo in tako vplivalo tudi na prodajno ceno. Če imate željo po nadgradnji in izboljšavah, vedno velja, da je dobro najprej poskrbeti za tiste izboljšave, ki vplivajo na izboljšanje voznih lastnosti in varnosti, estetske izboljšave pa so drugotnega pomena. Če se strinjate, vam vsekakor priporočamo, da se na vašem motociklu ne zamenjajo zgolj ležaji, temveč da zagotovo poskrbite tudi za nadgradnjo zavornega sistema, kar lahko povsem enostavno dosežete z zamenjavo klasičnih zavornih cevi za opletene – tako bo vaša zavorna pot krajša, varnost pa seveda večja.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja