Uporaba radar detektorja

Radar detektorje že uporabljajo mnoge voznice in vozniki po svetu, v Evropi in tudi v Sloveniji. Pri nas so popolnoma legalni, četudi jih policija ne odobrava. V Sloveniji je bilo v različnih spletnih trgovinah že sedaj mogoče kupiti radar detektorje, večinoma pa je tu šlo za izdelke, ki so poceni, slabe kvalitete in v večini primerov že zastarelih.

Radar detektorji so namreč elektronske naprave, ki zaznavajo elektromagnetne signale radarskih merskih naprav – to so stacionarni in avtomobilski radarji. Ko jih zaznajo, vas opozorijo na njihovo bližino, tako da lahko še pravočasno upočasnite vožnjo. Novejši, boljši in, posledično, dražji radar detektorji so tu izjemno zanesljivi in vam nudijo praktično popolno zaščito pred radarskimi merilniki hitrosti. Zaznavajo pa tudi laserske merilnike hitrosti.

Laserski merilniki hitrosti so t.i. laserske pištole, ki jih uporablja sam policist. Takšni merilniki delujejo drugače kot radarski, v okolje namreč oddajajo snop nevidnih laserskih žarkov. Ti potujejo hitreje od signalov radarskih merilnikov, zato jih je težje hitro zaznati. Tako se zgodi, da vas radar detektor ne bo uspel pravočasno opozoriti na laserske merilnike, če bo v vaše premikajoče se vozilo policist že ciljal z lasersko pištolo. Toda tudi policisti so ljudje in se lahko zmotijo. Pogosto morajo ob napačnem merjenju to ponoviti, do takrat pa boste že lahko zmanjšali hitrost vožnje. Prav tako radar detektor zazna laserske pištole, če policaj meri vozilo, ki vozi pred vami. Tudi v tem primeru boste obveščeni. Tako vam radar detektorji še vedno nudijo veliko zaščite tudi pred laserskimi merilniki, četudi pri teh niso popolni. Edina popolna zaščita so v tem primeru motilci laserjev oziroma laser jammers, ki pa so v Sloveniji prepovedani za uporabo.

Pri nakupu radar detektorja tako resnično ne gre varčevati, saj dražji izdelek pomeni boljšo kvaliteto. Potrebno pa je poudariti, da obstajata dve vrsti radar detektorjev: vgradni in zunanji. Vgradni so nedvomno bolj zanesljivi in kvalitetni, a so vsaj dvakrat dražji od zunanjih. Prav tako jih mora v avtomobil vgraditi strokovnjak, kar pa tudi ni poceni. Zunanji radar detektorji so cenejši, a za povprečnega voznika dovolj kvalitetni.

Prav tako pa je treba pri sami izbiri za vas primernega radar detektorja upoštevati vaše življenjske in vozniške navade. Pomembno pa je tudi, da kupite radar detektor, ki je prilagojen evropskim in slovenskim frekvencam delovanja merilnikov hitrosti, saj so te po svetu različne. Uvoz radar detektorja iz ZDA tako močno odsvetujemo.

Dodati je potrebno tudi, da ne spodbujamo divjanja po cestah, saj je to v mnogih primerih lahko usodno. Ne smemo pa se sprijazniti s taktiko policije, ki meritve hitrosti večinoma opravlja na odsekih, kjer prometne nesreče skorajda niso možne, čeprav so visoke hitrosti mogoče.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja