Rokovanje z novim avtomobilom

Ko kupimo nov avto, si seveda želimo,da bi normalno deloval kakor dolgo se le da, za dosego dolgega brezhibnega delovanja, pa je potrebno upoštevati nekaj nasvetov, ki so opisani v tem članku.

Na začetku bodimo pozorni na postopno utekanje motorja, saj ni dobro, da ga takoj na začetku preveč obremenjujemo. Prvih nekaj kilometrov (običajno proizvajalci priporočajo 1.600 km) naj hitrost ne presega 90 km/h, posebno pomembno pa je, da motorja ne priganjamo k visokim vrtljajem. Vsaj prvih nekaj ur vožnje, naj motor ne dosega 3.000 obratov na minuto. Vozila ne obremenjujmo s težjim tovorom, kot je avtomobilska prikolica, pravtako pa ni priporočljivo zaviranje s pomočjo motorja.

Priporočljivo je, da se z vozilom vozimo vsak dan, saj tudi s tem podaljšamo življenjsko dobo, predvsem pa povečamo časovne intervale brez potrebnih popravil. Takoj po zagonu motorja nikakor ne smemo dodajati preveč plina, še posebej kadar je mrzlo. Ko začnemo voziti, pospešujemo počasi, da se motor primerno ogreje. Ko se ustavljamo, prestavno ročico vedno postavimo v nevtralno pozicijo, torej v nobeno od prestav. Ko je zunaj zelo mrzlo ali zelo vroče, se poizkušamo izogniti hitri vožnji in hitrem pospeševanju.

Tako za pnevmatike kot za podvozje, je priporočljivo tudi izogibanje nenadnem hitrem speljevanju, zaviranju in obračanju. Ko obračamo vozilo, volan smemo držati v skrajno levem ali desnem položaju le nekaj sekund, v kolikor tega ne bomo upoštevali, lahko povzročimo napake na sistemu za servo volan.

Če se odpravljate na potovanje in vozila nekaj časa ne boste uporabljali, upoštevajte naslednje nasvete. Če je le možno vozilo zapeljite v garažo in ne zategujte ročne zavore, namesto tega bo dovolj le, da avto pustite v prestavi. Če imate dvigalo, je priporočljivo, da avto postavite na drugo oporo, ter tako razbremenite vzmetenje in pnevmatike. Ena izmed pomembnih stvari pa je, da odklopite akumulator.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja