Zamrznjena ključavnica

V zimskem času, ko so temperature zelo nizke, se pogosto zgodi, da na vratih zamrzne ključavnica. Za tiste, ki imate daljinsko centralno zaklepanje to načeloma ni problem, za ostale pa smo pripravili nekaj nasvetov kako ogreti oz. odmrzniti ključavnico.

Najprej z vžigalico ali vžigalnikom segrejemo ključ, ki ga potem vstavimo v ključavnico in počakamo minuto ali dve, da vročina opravi svoje delo. Če nam ne uspe prvič, postopek nekajkrat ponovimo, priporočljivo pa je, da po segrevanju ključavnice nanesemo še lubrikant, ki bo preprečil ponovno zamrznitev. Včasih se lahko zgodi, da zamrznejo deli vrat, kot so vodila in ostali gibljivi deli, v tem primeru pa seveda segrevanje ključa ne bo pomagalo.

Če imamo v bližini sušilec za lase, lahko uporabimo tudi tega, vendar pa bo odmrzovanje trajalo nekoliko dlje, saj v primerjavi s segretim ključem tu ni direktnega kontakta. Nastavimo na najvišjo temperaturo in moč, ter sušilec čimbolj približamo ključavnici, ključavnico pa poizkusimo odpreti z zobotrebcem ali drugim podobnim izdelkom.

Tretji in najlažji način za odmrznitev ključavnice pa je uporaba neke vrste razpršilca, ki je v osnovi mešanica lubrikanta in alkohola. Ti mali razpršilci imajo na vrhu nastavek, s katerim se odpre ključavnica in tako se zmes nanese direktno v mehanizem ključavnice.

Lahko pa seveda glede zamrzovanja ključavnice poskrbimo že prej, preventivno. Preverimo, če so ključavnice čiste, v kolikor niso, jih očistimo in nanesemo lubrikant, kateri bo preprečil zamrzovanje.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja