Kako zmanjšati porabo goriva

Prva stvar, s katero bomo prihranili že pri sami napolnitvi rezervoarja je, da vedno točimo gorivo s čimnižjimi oktani, torej 95 oktansko gorivo. Pri polnjenju pazimo tudi na to, da rezervoarja ne napolnimo čisto do vrha, saj je le ta ob prvi avtomatski zaustavitvi že poln. Vse ostalo, kar natočimo po prvi zaustavitvi ne bo končalo v rezervoarju, torej tega goriva vozilo tudi ne bo porabilo. Ko natočimo gorivo, moramo do konca zategniti oz. zapreti pokrovček dovoda v rezervoar, saj v primeru, da ta ni dobro zaprt, bencinski hlapi uhajajo skozi špranje. Na to bodimo res pozorni, saj se po ugotovitvah »Car Care Council«-a zaradi poškodovanih, slabo zaprtih ali celo izgubljenih pokrovčkov vsako leto porazgubi 147 milijonov sodčkov goriva.

Poleti je priporočljivo, da vozilo parkiramo v senci,  saj s tem preprečimo močno segrevanje notranjosti vozila in rezervoarja, kar lahko povzroči izhlapevanje. Če imate garažo, jo tudi uporabljajte, saj vam bo poleti hladila, pozimi pa grela vozilo.

Čimbolj pogosto preverjajte tlak v pnevmatikah, saj prenizek tlak povzroči višjo porabo goriva in hitrejšo obrabo pnevmatik, poleg tega pa je še lega vozila na cesti precej slabša. Tlak v pnevmatikah preverite vsaj enkrat mesečno, pazite pa na to, da so pnevmatike hladne, saj meritev tlaka pri vročih gumah ne bo pokazala realne vrednosti.

Na vsakem rednem servisu poleg olja in oljnega filtra zamenjajte tudi zračni filter. Z umazanijo zamašen zračni filter namreč vpliva na delovanje motorja, kateri mora delovati močneje, za to pa porabi tudi več goriva. Čist zračni filter lahko zmanjša porabo goriva tudi do 10%. Ko opravljamo redni servis bodimo tudi pozorni na pravilno izbiro motornega olja. Ponavadi je najboljša izbira olje, ki ga priporoča proizvajalec, saj se s takim oljem zniža tudi poraba, in sicer za 1-2%.

Zadnja in ena izmed najbolj pomembnih stvari pa je vsekakor redno vzdrževanje, katero naj poteka tako, kot je navedeno s strani proizvajalca, saj je vozilo narejeno tako, da dela na nek način, če pa način spremenimo, tudi vozilo ne bo več delovalo kot bi moralo.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja