Zgodovina pluga

Kmetijstvo je ena najstarejših obrti na svetu. Zgodovinarji pravijo, da je bilo prvo »orodje«, ki so ga ljudje uporabljali pri kmetovanju groba ukrivljena palica ali drevesna veja, s katero so obračali in mešali površje zemlje. To bi le steška poimenovali plug, vendar jim je novo znanje omogočilo razvoj delovnih orodij. Iz ukrivljene palice so kmalu naredili motiko, ta pa je bila osnova za kasnejšo zasnovo pluga.

starinski plugA še preden se je razvil pravi plug, so uporabljali ral. Te  so sprva vlekli voli in druge kmečke živali, včasih tudi ljudje. Uporaba takih orodij je pospešila delo na zemljišču, s tem pa se je povečal tudi pridelek. Kmalu se je razvil plug, ki je v zemlji naredil plitko brazdo, ter prst odrinil na stran, ne pa obrnilo, kot to počnejo danes. Stari Egipčani so v prvi zasnovi naredili velik napredek. Ko so izdelek v roke dobili Grki, pa so mu dodali še kolesa. Dodana kolesa so omogočila veliko večjo okretnost in kontrolo nad orodjem. Takratni plugi so bili najpogosteje narejeni iz hrasta, bresta in železa. Kljub temu, da so bili takratni plugi velik napredek v razvoju kmetijstva in obdelovanja površine, so morali za uspešno sejatev obdelovalno površino preorati pravokotno in pod pravimi koti.

Ljudje so nenehno izboljševali in izpopolnjevali plug. Leta 1763 je John Small v zasnovo pluga vključil tudi matematične izračune in znanost. Eksperimentiral je z različno ukrivljenostjo lameža ter sčasoma osnoval univerzalno obliko litega železa, ki je zemljo obračala bolj učinkovito ter zmanjšala obremenitev tistega, ki je orodje uporabljal. To je bil prvi korak k plugom, kot jih poznamo danes.

Tako kot naši predniki, tudi v današnjih časih stremimo k napredku in razvoju kmetijskih orodij. Tako so delo konj in volov zamenjali traktorji in omogočili obdelavo površin v takih merah, kot jih poznamo danes.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja