Kako očistiti motor vozila

Če ima vaše vozilo zelo umazano ali mastno površino motorja, ste sigurno že kdaj pomislili o čiščenju motorja. Pranja motorja v avtopralnici ne priporočamo, saj visokotlačni čistilec s svojim visokim pritiskom poškoduje razne cevi, uniči servisne listke in barvo, lahko pa celo poškoduje električno napeljavo. Novejša vozila so sicer za take primere dobro zaščitena in naj pri pranju načeloma ne bi moglo priti do poškodbe, vendar pa problem nastane pri starejših vozili, saj ta nimajo tako dobre vodoodporne zaščite, veliko delov motorja pa je nezaščitenih.

Preden začnemo čiščenje, se moramo prepričati da motor ni prevroč, zato naj bo motor vozila vsaj zadnjih 15 min pred čiščenjem ugasnjen. Če je motor preveč mrzel, pa je dobro, da ga nekoliko ogrejemo, najbolje da motor prižgemo za 5 do 10 min, potem pa ga ugasnemo in počakamo 5 minut, da se ohladi izpušni sistem.

Najboljši način za čiščenje površine motorja je škropilnica, v katero nalijemo vodo, katero potem razpršujemo po površinah, sproti pa površino še obrišemo s krpo. Tako čiščenje je seveda učinkovito le, če je dovolj pogosto, v nasprotnem primeru pa boste potrebovali še dodatna čistila. Najbolj verjetno boste potrebovali razmaščevalec, razredčilo, čistilni bencin, pa še kaj bi se našlo. Če se boste vseeno odločili za čiščenje z visokotlačnim čistilcem, nikoli ne nastavite šobe na najbolj močan curek, ampak naj šoba vodo čimbolj razprši. Z visokotlačnim čistilcem ne čistite površin kjer se nahajajo deli za vžig in razni filtri, seveda pa te dele lahko tudi zaščitite s plastično vrečko, vendar pazite na to, da jo boste dobro pritrdili.

Ko končamo s čiščenjem, vzamemo staro krpo in površine obrišemo ter posušimo. Sijoče dele lahko očistimo tudi s čistilom za steklene in polirne površine, ki ga odstranimo s papirnato brisačo. Take dele pa lahko tudi spoliramo s polirno pasto, ter jim tako povrnemo sijaj. Po čiščenju je dobro tudi, da čimprej zaženemo motor in ga pustimo nekaj minut v teku. Zakaj? S tem bomo segreli površine, te pa se bodo hitreje posušile.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized z značkami , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja