Kako vgraditi ojačevalec

Predvsem pri starejših vozilih je ponavadi ozvočenje precej slabo, nadgradimo pa ga lahko z dodatnimi zvočniki. Za marsikoga bo dovolj že nekaj dodatnih zvočnikov, tisti bolj zahtevni pa bodo kupili ojačevalec in nizkotonec, za vgraditev takega kompleta, pa je potrebno že nekaj znanja. Ko kupujemo komplet, ne smemo pozabiti še na vso primerno in potrebno kablovje. Pri nakupu se o debelini in dolžini kablov, ter o moči varovalke posvetujte s prodajalcem.

Ko imamo enkrat vse potrebne izdelke, najprej izpraznimo vozilo in poiščemo luknjo, ki vodi od motorja v kabino. Nekatera vozila imajo že posebej narejeno luknjo za napajalni kabel, če pa le te nimate, poglejte kje drugje bi se ga dalo speljati. V skrajnem primeru zvrtamo luknjo skozi steno, bodite pa pozorni, da je ne vrtate blizu električne napeljave in odtočnih kanalov. Ko imamo to pripravljeno, vzamemo napajalni kabel in ga povlečemo skozi luknjo. V kolikor varovalka ni nameščena na napajalni kabel, jo namestimo približno 15 cm od konca strani kabla, ki bo povezan z akumulatorjem. Kabel je do prtljažnika najbolje napeljati po voznikovi strani, luknjo ki vodi od motorja v kabino pa ustrezno zapolnimo s silikonom ali drugim podobnim materialom. Ko je kabel napeljan, ga pustimo izklopljenega vse dokler ne povežemo vseh ostalih.

Sedaj pride na vrsto povezava centralne enote (avtoradia) z ojačevalcem. Za povezavo sta potrebna RCA in remote kabel. Prvi bo prenašal zvok, drugi pa bo skrbel za samodejno ugašanje in prižiganje ojačevalca, glede na stanje avtoradia. Remote kabel se napelje po isti strani kot napajalni kabel, RCA pa napeljemo ravno po drugi strani vozila in s tem preprečimo motnje zvoka. Ko s kabloma povežemo ojačevalec in avtoradio, namestimo zvočnike, če pa so le ti že nameščeni, jih le še z običajnim zvočniškim kablom povežemo z ojačevalcem. Ko smo vse to naredili pa priklopimo še napajalni kabel, najprej na ojačevalec, potem pa še na akumulator.

Sedaj bi sistem moral delovati, za boljšo kvaliteto zvoka pa se še nekoliko »poigrajte« z nastavitvami na ojačevalcu in avtoradiu.  Tu vam veliko ne morem svetovati, saj so nastavitve bolj umetnost, kot pa znanost.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja