Moto oprema za vse ljubitelje dvokolesnikov in več

Za varno in prijetno vožnjo z motorjem je potrebna moto oprema voznika in potnika na motorju, prav tako pa tudi motocikla samega. Poleg ustrezne zaščite, izboljšav in tudi lepotnih popravkov na motorju, pa je seveda za varnost potrebno poskrbeti tudi z dobrim vzdrževanjem ter rednim servisiranjem motorja.

Kakšna naj bo moto oprema?

Preden sedete na motor, je treba poskrbeti za osebno zaščitno opremo, pri čemer vedno najprej pomislimo na čelado in oblačila, vendar to še zdaleč ne zadostuje. Veliko pozornosti je treba posvetiti tudi obutvi in rokavicam. Motoristična obutev poskrbi, da nam je na motorju toplo, da stopala in meča niso izpostavljena pri padcih oziroma so dobro zaščitena, poleg tega pa je tudi pritiskanje stopalk bolj prijetno. Motoristična obutev je lahko izdelana iz usnja ali umetnih materialov, izbrati pa jo je potrebno predvsem glede na to, za kakšno vožnjo uporabljate svoj motor. In kaj se lahko zgodi, če ste na motorju kar v svojih športnih copatih ali neprimernih škornjih? Stopala so res zaščitena, vendar ob padcu tvegate resno poškodbo gležnja – in to je poškodba, ki je zagotovo resna.
Tako kot prava obutev, so pomembne tudi prave rokavice. Prsti in dlani so pri vožnji z motorjem izredno izpostavljeni vremenskim vplivom, rokavice pa lahko varujejo še pred čim drugim, ne zgolj pred trganjem v kosteh in revmo. Rokavice ne smejo drseti in vam morajo pri vožnji omogočati dober občutek ročic, saj so roke nenazadnje odločilne za upravljanje motocikla. Njihov gornji del mora biti primerno ojačan, da ščiti pred odrgninami in udarci. Rokavice morajo biti visoke, torej dobro prekrivati tudi zapestje, ki ravno tako kot gleženj ob padcu hitro poči ali se izpahne.

Kaj pa oblačila?

Moto oprema niso samo vrhnja oblačila, temveč tudi spodnja ter dodatna oblačila za dež. Ne glede na to, ali uporabljate usnjena oblačila ali oblačila iz umetnih materialov, so ta v stiku s kožo dostikrat neprijetna, zato velja poskrbeti za udobno spodnjo plast oblačil, torej za motoristično perilo, ki pomaga pri odvajanju znoja in skrbi, da je koža suha ter se ne draži. Zlasti pri usnjenih oblekah oziroma kombinezonih velja, da je pametno imeti tudi dodatna zaščitna oblačila za dež – usnje se bo nekoliko močnejšem dežju namreč hitro pokaže kot slaba odločitev, saj ga dež precej prizadene.

Je potrebna tudi »želva«?

Moto oprema se zaradi raziskav na področju varnosti v prometu in žal tudi iz slabih izkušenj ter zdravniških nasvetov ves čas razvija, in tako smo dobili tudi posebne zaščite za vrat, ki jim ljubkovalni pravimo kar »želve«, poleg njih paše naslone za glavo. Zakaj so ti nujni za varnost? Glava pri odraslemu človeku predstavlja precejšen del telesne višine, običajno sedmino ali osmino, prav tako pa njena teža ni zanemarljiva, glede na to, da glavo s trupom povezuje zgolj vrat. Ko je na glavi čelada, je ta še težja in je ob padcu še težje nadzorovati njeno gibanje, to pa lahko povzroči poškodbe vratu oziroma hrbtenice. Pametni vozniki motorjev torej tudi naslon za glavo oziroma zaščito za vrat štejejo za obvezno opremo.

03

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja