Nikola Tesla

Nikola Tesla je bil izjemen genij, desetletja, če ne celo stoletja pred svojim časom. Opredelili bi ga lahko kot elektroinženirja, izumitelja, fizika, kemika in matematika. V času svojega življenja ima zabeleženih prek 700 patentov, tistih, ki pa niso pricurljali v javnost pa je verjetno še 3x toliko. Pa si kar poglejmo nekaj njegovih najbolj znanih izumov preden se poglobimo v njegovo življenje.

Izmenični tok, večfazni indukcijski elektromotor, električni avtomobili, elektrogravitacija, Teslova turbina, brezžični prenos električne energije in še bi lahko naštevali. Najbolj pogosto uporabljen izum je zagotovo izmenični električni tok, uporabljamo ga doma, v industrijah za poganjanje vseh vrst naprav pa naj bodo to transportni trakovi, klime, računalniki, stroji ter še kaj drugega.

Nikola Tesla se je rodil na območju današnje Srbije. Bil je drugi od petih otrok v družini. Rodil se je leta 1856 v kraju Smiljan, umrl pa v začetku leta 1943 v New Yorku. Že kot mlad otrok je kazal izredno nadarjenost in sposobnost, imel pa je tudi fotografski spomin. To pa pojasni tudi dejstvo, da je svoje izume večinoma dodeloval kar v glavi, risanja tehniških risb se je posluževal zelo redko.

Po bolezni, ki ga je napadla v otroštvu se je preselil k sorodniku v kraj Gračac blizu Zadra, nekaj let kasneje pa se je začel šolati v Avstrijskem Gradcu, smer elektrotehnika. Študija se je lotil s tako vnemo, da so med študijem kontaktirali njegovega očeta, da naj bo Nikola pri študiju nekoliko prizanesljiv do sebe. Za ta članek je to vse, saj bi lahko o Teslinem življenju napisali ogromno knjig. Nadaljevali bomo v katerem drugem članku.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja