Poskrbite za zavorni sistem

Raziskave kažejo, da je varnost vozila najbolj pogost vzrok za vzdrževanje, na vrhu seznama vzdrževalnih opravil pa je vzdrževanje zavornega sistema. Zavore so en izmed ključnih delov vozila, ki se s časom obrabijo ali celo pokvarijo, zato jih je potrebno redno servisirati in določene dele tudi menjati. Pravilno nastavljene in ustrezne zavorne komponente pripomorejo k varnejši vožnji in boljši kontroli nad vozilom v različnih voznih pogojih.

Pomembno je, da smo obveščeni in da razumemo oz. opazimo znake težav z zavorami. Eni izmed takih znakov so: vozilo vleče v levo ali v desno stran, pri zaviranju se pojavljajo čudni zvoki, zavore se zatikajo, premehko ali pretrdo pedalo za zaviranje, vibracije ob zaviranju, cviljenje zavor in podobni, najbolj očiten znak pa je seveda vklop kontrolne lučke za zavore.

Za redno vzdrževanje zavor moramo preveriti zavore vsaj enkrat letno, pregled pa mora vključevati: pregled in ob potrebi zamenjava zavornih oblog, preverjanje nivoja zavorne tekočine, pregled cevi in podobno. V kolikor zaznamo napako je potrebno le to takoj odpraviti, saj se bo v nasprotnem primeru napaka razširila še na ostale dele, to pa lahko povzroči tudi odpoved zavor.

Na obrabo zavor še najbolj vpliva način vožnje, torej vozne navade, kot so nenadno in neenakomerno zaviranje, ter prepogosto zaviranje. Poleg tega na obrabo vplivajo tudi vse nepravilnosti pri namestitvi novih delov zavornega sistema, to pa poleg prekomerne obrabe lahko povzroči tudi odpoved sistema.

Ta vnos je bil objavljen v Podvozje z značkami , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja