Tek, dolgoročno ustvarjeno formo je modro ohranjati

Tek je človekova lastnost, ki ima številne koristi.

Tek je bil v preteklosti način preživetja, danes predvsem rekreacijska dejavnost. Preživetje je pospešen korak omogočal z izogibanjem raznim življenjskim nevarnostim. Človek živeč v naravnem okolju, je bil pogosto v nevarnosti. V kasnejših obdobji je bilo vojskovanje zelo pogosto, saj so bili vladarji tako pohlepni po tujih ozemljih kot prisiljeni braniti se pred pohlepom drugih vladarjev. Navadnemu smrtniku ni preostalo drugega, kot da se je vojskoval.

Tek v naravi

Tek je izjemno priljubljen

Tek je bil pri vojskovanju del taktike, najpogosteje pehote. V sodobnem času je tek predvsem rekreacijska ali profesionalna aktivnost. Število tekačev iz dneva v dan narašča, na kar najbolje kaže število tekačev na tekaških stezah in prireditvah. Motivacij za tekaško aktivnost je več, najpogosteje so povezane z željo po boljši postavi, izgubi odvečne telesne teže, včasih z zdravstvenimi težavami, z željo posnemati vzornike tekače in podobno. V vsakem primeru je to dobra odločitev za zdravega človeka, zavedati pa se mora tudi nevarnosti poškodb ter izogibanja negativnimi vplivom na splošno.

Negativni vplivi teka na zdravje

Nevarnost negativnih vplivov je večja z večanjem oddaljenosti od zadnje resne tekaške aktivnost, z večanjem starosti ter v raznih drugih primerih. Tek je resna aktivnost predvsem v času šolanja, takrat ob telesni vzgoji ali v dopolnilnih dejavnostih človek gradi svoje sposobnosti tekača. Ker teče redno, se telo postopoma razvija in prilagaja novim obremenitvam. Šolanje traja kar nekaj let, zato je prilagajanje dolgoročno. Toliko bolj, če se s tekom otrok ukvarja v izven šolskih dejavnostih.

Ob zaključku šolanja v večini primerov tekaško aktivnost opuščamo, kar je prav zaradi dolgotrajnega procesa razvijanja in prilagajanja telesa velika škoda. Za tek ne bi smelo biti problem najti nekaj ur tedensko, predvsem z racionalnega vidika. Z žrtvovanjem nekaj ur tedensko, bi ohranili v letih šolanja pridobljeno formo.

Urbani tekači

Izboljšajte tekaško formo

Če tek obratno izpustimo za nekaj let ali več kot desetletje, se forma preprosto izgubi. V mnogih primerih se dodatno poveča telesna teža, mišice so manj aktivne, enako velja za vezi, kosti in sklepe ter srce in pljuča. Pogosto potrebujejo take osebe pol sezone ali več, da ponovno pridobijo formiranost za tek. Poleg izgube časa, so možne negativne posledice v poškodbah in težavah zaradi nesposobnosti prilagoditve telesa novim obremenitvam. Srce in pljuča se lahko razmeroma hitro prilagodijo, ostali deli telesa pa potrebujejo bistveno več časa.

Pogosto so težave prav v nerazumevanju procesa prilagajanja. Srce in pljuča nam dajejo občutek pripravljenosti za tek na določeno razdaljo v določenem tempu, vendar ostali deli telesa temu niso še dovolj prilagojeni. Pogoste poškodbe in težave tekačev začetnikov izvirajo prav iz tega dejstva. Zato je zelo koristno tek nadaljevati in razvijati takoj po končanju šolanja oziroma obveznega predmeta telesne vzgoje. Tek v tem primeru oblikujemo po lastni presoji, lahko enostavno nadaljujemo oblikovanjem po načelih in znanjih pridobljenih pri telesni vzgoji. Ali drugače: izvajamo tek povsem enako, kot smo tekli pri telesni vzgoji.

Tek na dolge razdalje

Kdor ima večje ambicije ima dve osnovni možnosti. Lahko se odloči za povečanje razdalje, tempa ter drugih lastnosti teka, lahko pa se odloči za strokovno pomoč osebnega trenerja ali drugega strokovnjaka. Strokovna pomoč je zagotovo najboljša, saj bomo v najkrajšem času najhitreje napredovali ter hkrati imeli za telo najmanj negativnih posledic. Pri samostojnem oblikovanju treninga je pomembno, da napredujemo postopoma ter v primeru težav vedno poiščemo takšno ali drugačno pomoč.

Tek

Strokovno pomoč nam lahko nudijo osebni zdravniki v primeru poškodb in drugih z zdravjem povezanih težav, lahko pa tudi tekaški klubi oziroma prijatelji tekači. Plačljiva strokovna pomoč osebnega trenerja ali kakšna druga oblika strokovne pomoči danes tudi ni nedostopna, vloženo pa lahko razumemo tudi kot zelo dobro investicijo v osebno zdravje in boljše počutje.

Tek je aktivnost, katere ustvarjeno formo velja in jo je vredno vzdrževati in ohranjati. Oglejte si ponudbo Hervisa na www.hervis.si/store/Svet-%C5%A1portov/Tek/c/2_laufen.

Ta vnos je bil objavljen v Nasveti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja