Vozite se okolju prijazno

S spremembo načina vožnje in opustitvijo nekaterih navad, lahko tudi vozniki pripomoremo k čistejšem okolju. Boljši in bolj ekonomičen način vožnje bo poleg čistejšega okolja doprinesel tudi k daljši življenjski dobi in daljšim servisnim intervalom, poleg tega pa bo vozilo zaradi boljše ohranjenosti tudi več vredno. Pa si poglejmo nekaj uporabnih in koristnih nasvetov:

  • Vozilo redno servisirajmo, vsaj kar se tiče motorja, saj lahko majhna napaka povzroči tudi do 30% višjo porabo. K boljšem delovanju motorja in posledično nižji porabi bomo dovolj prispevali že z menjavo filtrov in tekočin kot so motorno olje, hladilna tekočina, olje v menjalniku in podobne.
  • Današnja vozila imajo precej boljši izpušni sistem kot stara, vendar pa lahko napaka na sistemu ali oteženo delovanje motorja pripeljeta do višjih izpustov kot so pri starejših vozilih.
  • Pomembno je, da čimbolj pogosto preverimo tlak v pnevmatikah in uravnoteženost vseh koles, saj neuravnoteženost in premalo ali preveč tlaka v pnevmatikah zahteva več moči, torej motor porabi več goriva. Poleg nižje porabe, boste z rednim preverjanjem poskrbeli tudi za pnevmatike, saj se bo poraba le teh zmanjšala, življenjska doba pa povečala.
  • Izogibajte se visokim hitrostim in nenadnim pospeševanjem, saj sta obe grdi navadi velika potrošnika goriva. Ko čakamo prijatelja, družino ali kogarkoli moramo motor ugasniti.
  • Iz vozila odstranimo vso odvečno kramo, ki je ne potrebujemo, saj večja teža pomeni tudi višjo porabo. Pravtako je potrebno po uporabi odstraniti razne strešne prtljažnike, sani in podobno, saj poleg višje teže povzročajo tudi večji zračni upor – torej še višjo porabo.
  • Redno servisirajmo in čimmanj uporabljajmo klimatsko napravo, saj je ta pravtako velik potrošnik goriva.
  • Za okolje lahko poskrbimo tudi z recikliranjem vseh uporabljenih tekočin, kot so razna olja, zavorna tekočina, hladilna tekočina in podobne. Nepravilno odvržene tekočine lahko povzročijo škodo okolju in živalim.
Ta vnos je bil objavljen v Nasveti z značkami , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja