Vse za optimalen donos koruze

Od česa je odvisen donos koruze? V igri je cela vrsta dejavnikov, med katerimi je nemogoče izpostaviti le enega. Vse mogoče okoliščine vplivajo na to, kako zadovoljni bomo s pridelkom, zato je treba gojenju koruze posvetiti vso razpoložljivo pozornost. Veliko pomaga tudi to, da se opremimo z ustrezno mehanizacijo za obdelavo polja in koruze.

Priprava na sejanje koruze

Najprej bo treba zemljo dobro pripraviti na sejanje koruze. Že v tej fazi pride v poštev dobra kmetijska mehanizacija, ki se uporablja za ta namen. To so podrahljači, predsetveniki, plugi in orala, treba je seveda pomisliti tudi na gnojenje oziroma kakovost zemlje. Nato gre pozornost v celoti nameniti sajenju koruze, pri čemer prav tako močno pomagajo namenske naprave.

kmetovanje

Tudi v času rasti koruze pa na poljščino ne smemo pozabiti. V tem času priskoči na pomoč okopalnik koruze, ki ima izjemno pomembno nalogo, ki pa se včasih nekoliko zanemari. Okopalnik koruze je zelo učinkovit pri odstranjevanju plevelov in drugih vsiljivcev, ki ovirajo normalno rast koruze. Poleg tega skrbi tudi za rahljanje in zračenje zemlje. Za res optimalen donos pa bomo okopalnik koruze kombinirali še z dognojevalcem, saj v tem času dodaten vnos hranil v prst pomeni bistveno boljši pridelek. Marsikateri okopalnik koruze je že opremljen tudi s funkcijo dognojevanja, tako da to opravilo običajno ne pomeni kakšnega posebnega dela.

Splemljanje rasti koruze

Okopalnik koruze zadostuje za dobro skrb v času rasti koruze, je pa treba spremljati stanje koruze in pogoje rasti. Le tako lahko zagotovimo nemoteno rast in razvoj pridelka. Ko je ta pripravljen, pride v poštev še mehanizacija za spravilo. Tudi tu je vredno izbrati dobre pripomočke, saj tudi s tem optimiziramo donos – škoda bi bilo prav pri pobiranju pridelka žrtvovati del donosa zaradi neustrezne opreme. Enako velja za končno spravilo oziroma nadaljnjo obdelavo koruze, ne glede na to, koliko jo imamo in kaj nameravamo z njo početi.

Ta vnos je bil objavljen v Ostali prispevki z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja